Amasya Orman Bölge Müdürlüğünce orman
yangınları ile mücadele kapsamında arozöz şoförlerine uygulamalı eğitim verildi.
Bölge Müdürlüğüne bağlı, Amasya,
Çorum,
Samsun,
Tokat,
Sivas,
Yozgat illeri ile
Kayseri,
Ordu, Çankırı,
Sinop,
Kırıkkale ve
Giresun illerinde bulunan Orman İşletme Şefliğinde görev yapan toplam 71 arozöz şoförüne Çakallar mevkisinde
orman yangınları ile etkili mücadele eğitimi verildi.
Bu yıl orman yangınları ile mücadelede kullanılacak toplam 22 arozöz aracına yeni geliştirilen
köpük serme ve püskürtme aparatlarının takılacağı bildirilirken, arazöz şoförleri de bu konuda bilgilendirildi.
Amasya Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, uygulamalı eğitimler sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangın öncesi koruyucu tedbirleri, yangın sonrası ise mücadele yöntemlerini en etkili bir şekilde kullanmayı amaçladıklarını söyledi.
Yaz aylarında orman yangınlarının ormanlar için büyük tehdit oluşturduğuna işaret eden Caylan, şunları kaydetti:
''Yangınlarla etkili bir şekilde mücadele etmek için 6 ilde 15
işletmemizde çalışan arozöz şoförlerimizi buraya getirdik.
Ankara'dan bu konuda uzman arkadaşlarımız arozöz şoförlerimize eğitim veriyor. Arozözler yangında nasıl kullanılır? En etkin şekilde yangın söndürmede nasıl faydalanılır? Bu konuları arkadaşlarımıza ayrıntılı ve uygulamalı olarak anlatılmakta. Bu manada bizim orman yangınlarında en etkin aracımız arozözlerimiz. Bunlar su ve köpük kullanarak orman yangınlarının ilerlemesini ve mevcut
kontrol altına alınmış yangınların tamamen söndürülüp soğutulmasını sağlamakta. Bu araçlarımızın en iyi şekilde kullanılması için şoförlerimize eğitim veriyoruz.''
Arozözle köpük serme ve püskürtme yöntemi ile ilgili de bilgi veren Ceylan, orman yangınlarında söz konusu yöntemle bir yoldan, bir banttan karşıdan karşıya yayılmamasını engellemek için yere, yana ve üste köpük sererek yangınların bir sonraki bölüme geçişini engellediğini anlattı.
Ceylan, iki gün süren eğitimlerin sonunda şu an iki adet arozözde bulunan köpük serme ve püskürtme aparatlarının Bölge Müdürlüğü emrinde yer alan toplam 22 arozöze takılacağını da söyledi.
Söz konusu eğitim programını gerçekleştiren ve köpük serme ve püskürtme yöntemlerini bizzat geliştiren Ankara Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Yedek Parça Depo Müdürlüğü Yöneticisi Cahit Demirtürk ise
İzmir Bölge Müdürlüğünde anız yangınları ile mücadele kapsamında geliştirilen yöntemin daha sonra orman yangınları ile mücadelede kapsamında kullanılması yönünde karar alındığını söyledi.
Geçtiğimiz kış aylarında yaklaşık 2 aylık bir çalışma sonucunda söz konusu aparatları geliştirdiğini anlatan Demirtürk, ''Deneme yanılma yöntemiyle en son aparatlarımızı bu hale getirmeyi başardık. Su ve köpüğe hava karıştırıyoruz. Ne kadar fazla hava karıştırırsanız köpüğün kalitesini o kadar arttırmış olursunuz. Köpüğü elde ettikten sonra bu malzemenin dağıtıcı ile 7 metrelik bir şeride yayılmasını sağlayacak bir sistemi oluşturduk. Diğer taraftan dünya literatüründe olmayan oynar başlıklı dirseklerle ihtiyaca göre yön verilerek köpük püskürtülebilmekte'' diye konuştu.
Demirtürk, ayrıca eğitimlerde gece ve gündüz ileri derecede arozöz kullanma tekniklerinin de şoförlere uygulamalı olarak verildiğini sözlerine ekledi.
Eğitim çalışmalarında Orman Bölge Müdür Yardımcısı
Yaşar Özdöl ve bazı şube müdürleri de hazır bulundu.
(FMK-DLK-ÜNS)28.07.2011 14:45:00