Ahmet Caner Baysal -
Kahramanmaraş'ın dünyaca ünlü
dondurma markası Mado, doğada yabani olarak yetişen orkideleri kültür ortamına alarak
serada yetiştirmeye başladı. Firma, sanayi ürünü haline getireceği orkideyi
ihraç etmeyi planlıyor.
Maraş dondurmasının en önemli unsurlarından biri olan salebin kaynağı orkideler artık serada yetişecek. Geçmişten günümüze insanoğlunun
şifa olarak tükettiği salep böylece ilk kez kültüre alınmış oldu. Kahramanmaraş'ın ünlü dondurma markası Mado'nun yürüttüğü çalışmalar kapsamında farklı bölgelerde sadece doğada bulunan 20 çeşit orkide, Kılılı beldesindeki Madobeyazı çiftliğinde oluşturulan serada yetiştirilecek.
Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dondurmanın olmazsa olmazlarından bir tanesinin salep olduğuna dikkati çekti.
Orkideyi bugüne kadar hiç kimsenin kültür ortamında yetiştirmediğini kaydeden Kanbur, ''Bugüne kadar hep doğadan alma düşünülmüş. Biz
firma olarak bunu
sosyal sorumluluk projesi adı altında kültür ortamında yetiştirmeyi düşündük. Üniversitelerle ve diğer kurumlarla
işbirliği içerisine girdik. İlk olarak
Ege Üniversitesi Tarımsal
Araştırma Merkezi'nde çalışmaya başladık. İlk çalışmalardan olumlu sonuç elde edince Kahramanmaraş'taki çiftliğimizde sera yapmaya karar verdik'' dedi.
Dondurmanın ana vatanının Kahramanmaraş olduğu için bunun gelişmesinin burada doğru olacağını düşündüklerini anlatan Kanbur, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Artık ben kendi salebimi kendim yapmaya çalışıyorum. Çünkü dışarıya dondurma ihracatı yapabilmek için
doğal salep kullanmam gerekiyor. Doğal kullanırken de tabiattan bunu kullanmanın doğru olmadığını biliyoruz. Bunu çevrecilerle de görüşerek istişare ediyoruz. Ve bunu sanayi ürünü haline getirmeyi planlıyoruz. Hem kendimiz kullanacağız hem de bunun ihracatını yapacağız. Çünkü salep hem dondurmanın vazgeçilmezi olurken aynı zamanda şifalı bir bitki. Osmanlıdan günümüze şifali bitkiler arasında kendine yer bulmuştur. Besleyici özelliği vardır. ''
Dondurma yapanların yüzde 90'nın salep yerine farklı sakızlı bitkileri kullandığını öne süren Kanbur, ''Biz salepten hiç vazgeçmedik. Zaten bizim dondurmamızı yerseniz tabiatın kokusunu hissedersiniz. O da salepten kaynaklanıyor. Onun için önem veriyoruz.
Bilim adamlarıyla işbirliği yapıyoruz. Şu anda kendi seramızı kurduk ve ilk adaptasyonu da burada gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.
Doğadan aldıkları yumruları olduğu gibi getirdiklerini ve serada dikim yaptıklarını vurgulayan Kanbur, ''Bir yumrudan 25 tane orkide elde ediyoruz. Dolayısıyla çoğaltıyoruz. Her bölgeden getirdik. Karma yaptık, her ovadan her dağdan getirdik. Hangisinin adaptasyonu olacak onu deniyoruz. Uygulamada da başarılı olduk''ifadelerini kullandı.
Bilim adamları ile de sürekli görüştüklerini ve Kahramanmaraş Sütçü
İmam Üniversitesi (KSÜ) ile birlikte ''Orkide'' çalıştayı düzenlediklerini hatırlatan Kanbur, ''Ege Üniversitesi'nde bir seramız var. Özel sektörün canı tez çok çabuk olsun ister. Orada ayrı burada ayrı yapıyoruz. Onlar da yakından takip ediyorlar. Daha önce dünyada orkide hiç kültüre alınmamıştı. Şifalı içecek olarak sadece Türkiye'de kullanılıyor. Piyasada gördüğünüz orkideler çiçektir. Bizdekiler yumrudur.
Sanayi ürünü haline getirerek dünyaya satmak istiyoruz. Çünkü pahalı bir bitki'' dedi.
(CNR-MRT-NİF)14.09.2011 11:28:36