Türkiye,
Yunanistan,
Bulgaristan ve
Romanya'nın birlikte yürüttüğü ''
Organik Ürün Ticareti Eğitiminde Kalite Güvence Sisteminin Uygulanması'' projesiyle, organik
ürün üreticileri ve satıcılarının eğitilmesi hedefleniyor.
Çanakkale Onsekiz
Mart Üniversitesi (
ÇOMÜ)
Su Ürünleri Fakültesi
öğretim üyesi Prof. Dr. Adem Tekinay, proje ile ilgili Truva Otel'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, projenin ana temasının Türkiye'de, ürün kalite güvencesi ve ürün kalitesiyle birlikte ürün sağlığı olduğunu söyledi.
Organik ürünlerin üretimi ve pazarlanmasının büyük önem arz ettiğini ifade eden Tekinay, projenin bir yenilik transferi projesi olduğunu bildirdi.
Projenin koordinasyonunda Yunanistan'ın olduğunu, proje partnerlerinin ise Yunanistan ile birlikte Bulgaristan, Romanya,
Avusturya ve
Almanya olduğunu kaydeden Tekinay, daha önce Avusturya ve Bulgaristan'da yapılan toplantıların üçüncüsünü Çanakkale'de düzenlediklerini bildirdi.
Toplantılarda ortaya çıkacak sonuçlarla birlikte organik ürün
satışı yapan firmaları Türkiye bazında eğitmeyi hedeflediklerini anlatan Tekinay, şöyle dedi:
''Projemizin birinci yılı. İkinci yılda eğitimlere başlayacağız. Çanakkale bulunduğu konum itibariyle
Balkanlarda Türkiye'yi en iyi temsil edecek illerimizden bir tanesini oluşturmakta. Bu anlamda ÇOMÜ'nün ciddi anlamda
Avrupa projeleri bulunmakta ve bunların sayısı giderek artmakta. Bizde ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi olarak bu projeyle hem ÇOMÜ'yü, hem Çanakkale'yi hem de Türkiye'yi Avrupa bazında temsil ettiğimiz için onurluyuz.
Proje bir yenilik transferi projesi. Avrupa'da daha önce Almanya ve Avusturya bazında hazırlanmış bir proje. Fakat balkan ülkelerine uygulanması anlamında bir ilk olma özelliği taşıyor. Projede bizim görevimiz Türkiye'yi temsil etmek.''
Projenin Koordinatörü Yunanistan'ın Thessaly Üniversitesi
öğretim üyesi Prof. Dr. Stergios Tzortzios de, Türkiye'de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu, ilk kez geldiği Çanakkale'de, kendisini ikinci vatanında hissettiğini söyledi.
Projede, Balkan ülkelerini hedeflediklerini, Yunanistan başta olmak üzere Bulgaristan, Romanya ve Türkiye ile birlikte amaçlarının perakende ya da toptan satış yapan organik ürün üreticilerini ve satıcılarını eğitmek olduğunu ifade eden Tzortzios, projeyle ilgili kitap ya da
broşür gibi materyalleri hazırlayarak, bunları yaygınlaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Tzortzios, ''Çalışmalarımızın önemli bir niteliği de üreteceğimiz materyaller öncelikle Balkan ülkelerinde, bu dört ülkede kullanılacak. Ondan sonra bütün Avrupa'da kullanıldıktan sonra da bütün dünyaya yaygınlaştırılması için çabalar sürecek. Projemizin ilk yılında materyal ve broşürleri ürettik ki, ön bilgi verelim. Bu anlamda detaylı bilgileri içeren kitabımızın çalışmaları da devam ediyor. Broşürlerimiz Yunanca, Bulgarca Romence,
Türkçe ve İgilizce olmak üzere 5 dili kapsamakta. Projemizde birinci yılının sonuna gelmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki yıl eğitimlerin tamamlanmasıyla da projemizi sonlandırmış olacağız'' diye konuştu.
(SAM-AK)15.09.2011 13:08:34