2011 –
Ordu 112
Acil Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Adnan Sert, ''Geçen yıl ilk 8 ay vaka sayısı 17 bin iken, bu senenin ilk 8 ayı geçen senenin toplam vaka sayısını geçti. Şu an itibariyle 27 bin vakaya ulaştık'' dedi.
Sert, gazetecilere
ambulans servisinin işleyişi hakkında bilgiler verdi.
112 ambulans servisinin önceki yıllara göre daha fazla
hizmet verdiğini vurgulayan Sert, geçen sene yıllık vaka sayısının yaklaşık 26 bin olduğunu belirtti.
''Geçen yıl ilk 8 ay vaka sayısı 17 bin iken bu senenin ilk 8 ayı geçen senenin toplam vaka sayısını geçti'' diyen Sert, şöyle devam etti:
''Şu an itibariyle 27 bin VAKAYA ulaştık. Bu da 112 ambulans servisinin daha fazla hizmet vermeye başladığını gösteriyor. Daha önceden kırsal kesimdeki vatandaş, ambulans bize geç ulaşır düşüncesiyle bizleri aramıyordu. Ancak şimdi
istasyon sayımız ve ambulans sayımız ile her yere ulaşma imkanımız var. Ordu'da 26 istasyon, 40 tane ise ambulans var.
Helikopter ve
uçak vasıtasıyla nakillerimiz gerçekleşiyor. Ordu helikopter konusunda
Samsun'a bağlı olarak çalışıyor. Eğer Samsun helikopteri vakada olursa
Ankara ile irtibata geçiyoruz. 2009'un sonundan bu zamana kadar 82 kez helikopter, 9 kez ise uçak ile
hasta taşıdık. Gece bir vaka olduğunda ve Ankara,
İstanbul gibi şehirlerde yer olduğu zaman hastayı çarşamba hava alanına götürürüz. Ankara ile koordinasyonlu olarak
ulaşım sağlanır.''
112'yi arayan hasta yakınlarının açık adresi net vermesi durumunda ambulansın vaka yerine daha kısa sürede ulaşacağını belirten Sert, ''Vaka durumunda 112 arandığı zaman açık adres, yaş ve isim verilmesi önemlidir. Özellikle adresin rahat bulunması ve daha kısa sürede ulaşılması adına vaka yerinin çevresindeki belirgin yerlerin isimlerinin de belirtilmesi gerekir'' diye konuştu.
112 servisinin gereksiz yere meşgul edilmemesi gerektiğini de dile getiren Sert, şöyle devam etti:
''112 aranıldığında konuşulan kişinin vakaya çıkacağı zannediliyor. 'Niye bu soruları soruyorsun? Neden hala ambulans ile yola çıkmıyorsun?' deniliyor. Halbuki biz adresi alır almaz ambulansa çıkış veriyoruz. 112'nin gereksiz yere meşgul edilmemesi gerekir. Enjeksiyon için ambulansın çağrılması, asılsız ihbar çağrıları vaktimizi alıyor ve başımızı ağrıtıyor. Ayrıca sistemde hangi ambulansın hangi sürede çıktığı, olay yerine ne zaman vardığı, yerinde mi müdahale edildi, yoksa hastaneye mi nakil edildi, hastaneye ulaştığında ve hastaneden çıktığında görünüyor.
Miting, konser, maç gibi kalabalık ortamlarda ambulans ve sağlık ekiplerimiz görev başındadır.''
Dr. Sert, ambulansların vakaya yetişmesi esnasında trafikte siren sesinin duyulması ile sağ şeritteki araçların yavaşlayarak sol şeritteki araçların geçebileceği boşluğu oluşturması gerektiğini ve bu durumda ambulansın vakaya daha rahat ulaşmasının sağlanacağını da sözlerine ekledi.
(EYP-DLK-RŞ)09.09.2011 13:33:21