Seçimde görevli çoğunluğu öğretmen olan kamu görevlilerinin,
seçim kurulları önünde saatlerce yağmur altında bekletildiğini belirten
sendika başkanları, seçim sisteminde daha çok teknoloji kullanılarak bu tür
mağduriyetlerin önlenmesini istedi.
Eğitim-Bir-Sen' class='textetiket' title='Eğitim Bir-Sen haberleri'>Eğitim Bir-Sen
Adana 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Sezer, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerde diğer kamu çalışanları ile birlikte öğretmenlerin görevlendirildiğini ve öğretmenlerin seçimden günler önce kurslara alındığını ifade etti.
Sandık başkanının görevinin cumartesi günü saat 14'00'de
sandık yerini hazırlamakla başladığını anlatan Sezer, ''Pazar günü saat 07.00'de görevine başlayan öğretmenlerimiz oylar sayıldıktan sonra oy torbası ve tutanakla saatlerce seçim kurullarının önünde bekletiliyor.
Öğretmenlerin görevi oy torbasını ve sonuçları teslim edene kadar devam ediyor. Seçim kurullarında maalesef tek elden teslim alınıyor. İmza yetkisi verilip birkaç yerden teslim alınsa mağduriyet oluşmaz. Seçim günü gece yarısına kadar elinde oy torbasıyla gezen öğretmen görüntüsünden kurtulmalıyız'' diye konuştu.
Öğretmenlerin saatlerce sırada bekletilmesinin doğru olmadığını söyleyen Sezer, şöyle devam etti:
''
Teknoloji çağında yaşıyoruz. Akşama kadar yorgun düşen ve stres altında kalan devlet memurlarını saatlerce bekletmek hoş değil. Maalesef Türkiye'de seçim kurulları hantal çalışıyor. Özel
sektör saat 21.00'de bütün sandık sonuçlarını verebilirken YSK, 21. yüzyılda öğretmenlerin getirdiği sonuçları bilgisayara girmekte zorlanıyor. YSK, 21. yüzyıla ayak uydurmalı. Gerekli yasal değişiklik yapılmalı.
Kamu görevlisi arkadaşlarımız
ücret alsalar bile mağdur edilmemeli.''
Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Kamuran
Karaca ise öğretmenlerden seçim günü yoğun şekilde şikayet geldiğini belirterek, ''Yapılan
düzenleme ile okullarda sayım yapıldıktan sonra oy torbalarını götürme görevi, sandık başkanı ve
emniyet görevlisine verildi. Partilerden iki gözlemci de yer alınca her sandıktan 4 görevli seçim kurullarına gitti. Okullarda yığılma olunca, karar değiştirildi ve gözlemciler seçim kurullarına alınmadı'' diye konuştu.
Şaibelerin ortadan kaldırılması için teknoloji kullanılması gerektiğini belirten Karaca, şunları kaydetti:
''Seçimlerde artık teknoloji kullanılmalı. Böyle devam ederse sandıkta görev alacak öğretmen bulamayacaklar. Genel seçimler zaten kolay. Belediye seçimlerinde yaşanacak sıkıntıyı hayal bile edemiyorum. Oylar, okullara verilecek şifrelerle sisteme girilmeli. Başka ülkelerde vatandaş artık evinde oy kullanır duruma geldi. Bu görevi öğretmenler yurttaşlık görevi olduğu için yapıyor para için yapmıyorlar. Maalesef bütün zor görevler de öğretmenlere veriliyor.''
Türk Eğitim-Sen Adana 1 No'lu Şube Başkanı
İbrahim Sezer ise oyların sayılmasından sonra seçim kuruluna giriş sürecinde sıkıntılar yaşandığını vurguladı.
Yapılacak düzenleme ile öğretmenlerin sıkıntıdan kurtarılabileceğini belirten Sezer, seçimlerde öğretmenler görev aldığı için bugün okulların
tatil olduğuna dikkati çekerek, ''Seçimde görev alan öğretmenler bugün tatil edildiği için maaşlarından 50 lira kesilecek. Bu
kesinti yapılmamalı'' diye konuştu.
Seçimlerde
adaletsiz görevlendirmeler yapıldığını da savunan Sezer, ''Görevlendirmelerde adalet yok. 30-40 üyemizin bulunduğu okullarda 3-4 kişiye görev gelmiş. Sendikaya göre görevlendirme yapılmasın, adaletli davranılsın'' dedi.
(SAR-ERS-MHD)13.06.2011 12:42:02