Yozgat'ta Köy Altyapılarının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında yapılan kanalizasyon çalışmalarının dolayı
muhtar ve köy halkı mahkemelik oldu.
Yozgat'ın Yerköy ilçesine bağlı Susuz köyünde 2010 yılının
Ağustos ayında
İl Özel İdaresi tarafından yapılan kanalizasyon çalışmasında yaklaşık 10 bin metre
şebeke döşendi. Çalışmalarda işçilik giderinin karşılanması için köy muhtarı ve azaları tarafından hane başına 300 TL para (salma) toplanması kararlaştırıldı. Vatandaşlardan parayı tahsil edemeyen muhtar, köylüleri mahkemeye verdi. Köy sakinlerinden bazıları da kendilerinden fazla para istendiğini iddia ederek muhtarı mahkemeye verdi.
Köy sakinlerinden Fazlı Akalın, İlbay Orhan, Osman Kılıçarslan ve Arif Baran'la birlikte yaklaşık 13 kişi yasal olmayan şekilde para topladığını iddia ederek muhtar Çalap Orhan'ı savcılığa ve kaymakamlığa şikâyet ettiklerini belirtti.
Köylülerden Arif Baran, geçen yıl yazın köyde kanalizasyon çalışması yapıldığını hatırlatarak, "Çalışmalarda kepçesinden borusuna, çimentosundan demirine kadar, her şeyi devletimiz karşıladı. Fakat işçilik gideri olarak muhtar bizlerden 300 TL istiyor. Bu parayı 'köy sakinleri ile belirledik' diyor. Fakat köylülerin bundan haberi yok. Üstelik bu para miktarı çok fazla. İşçilik gideri olarak muhtarın azalarla birlikte hesapladığı para 8 bin TL. Buna göre para köy sakinlerinden toplanacaktı. Şimdi ise köy sakinlerinden toplanacak para miktarı 18 bin TL oluyor. Bu kadar işçilik gideri oldu mu? Biz bunu kabul etmiyoruz. Gerekli yerlere şikâyet dilekçemizi verdik." dedi.
Yazın da köy camisinin tadilatı için kendilerinden para toplandığını iddia eden Baran, "Geçtiğimiz yıl yaz ayında köy sakinlerinden 50 TL camimizin minaresi için para toplandı. Ben 800 TL bağışta bulundum. Bazı vatandaşlarımız da
buğday ve benzeri yardımlarda bulundu. Şimdi de kanalizasyon çalışması için 300 TL toplanıyor. Köyümüzün durumu belli, zor geçiniyoruz. Bu parayı nasıl ödeyeceğiz?" diye sordu.
MUHTAR ORHAN: TOPLANAN PARALARIN KURUŞU KURUŞUNA HESABI VAR
Susuz köyü Muhtarı Çalap Orhan ise ilçeye bağlı 11 köyde kanalizasyon çalışmasının tamamlandığını belirterek, "Köyümüzde geçen yıl yazın kanalizasyon şebekesi olarak yaklaşık 10 bin metre şebeke döşedik. İşçilik gideri olarak köy sakinlerinden 300 TL toplanması yönünde azalarımızla birlikte karar aldık. Kararda azalarımızın da imzası var. Allah'a
şükür alnım açık, bu yönde hiçbir sıkıntım yok." dedi.
KÖYDES projesi kapsamında kanalizasyon çalışmaları başlamadan önce Yerköy Kaymakamlığı'nda 11 muhtarla toplantı yaptıklarını ve köylülerden sadece işçilik gideri olarak para toplanması kararı aldıklarını ifade eden Orhan, "Toplantıda işçilik gideri olarak şebeke ağı hesaplanarak herkes kendi köyüne göre bir hesaplama yaptı. Biz de toplanacak parayı hane başına 300 TL olarak hesapladık. Bu parayı 5 ay önce ödemeleri gerekirken bazı vatandaşlar ödedi. Ödemeyenleri de ben mahkemeye verdim. O yüzden şimdi bunlar da bu parayı ödememek için beni mahkemeye vermiş. Diğer köylerde de aşağı yukarı aynı para toplandı. 10 köyde hiçbir şey olmadı da bizim köyde niye böyle bir durum oldu? Eski muhtar Arif Baran ve bazı köy sakinleri bu parayı ödememek için bana 'kafasına göre para topluyor' diye suçlamalarda bulunuyor. Her şeyi devletten bekliyorlar bu yanlış bir düşünce. Devletimiz bu foseptik çukuru ve kanalizasyon şebekesi için kepçesinden borusuna, çimentosundan demirine kadar her şeyi karşılıyor. Fakat köyümüzde bazı kişiler bu işçilik giderini vermemek için bahane üretiyor." diye konuştu.
Köyde toplanan paraları makbuz karşılığında aldıklarını kaydeden Orhan, şöyle devam etti:" Köy envanteri defterimizde hepsinin kuruşu, kuruşuna hesabı var.
Kanalizasyon çalışmasından sonra çıkan arızalardan dolayı özel kepçe tuttum, yaklaşık 2 bin TL'nin üzerinde para ödedim. Ayrıca köyle ilgili diğer çalışmalarda da para ödedim. Hepsinin kaydı ve belgesi mevcuttur."
İlçe Kaymakamı
Bayram Gale'de konuyla ilgili
soruşturma başlatıldığını ve soruşturmanın devam ettiğini söyledi.