MTA,
Konya Havzası'nda karstik çöküntü alanlarının belirlenmesi ve
tehlike değerlendirmesi raporu projesi kapsamında yürütülen
arazi çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirilen arattırma
sondajlarına ait gözlem sonuçlarını açıkladı.
Karapınar Belediye Başkanı
Mehmet Mugayıtoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje başkanı Dr. Koray Törk'ün imzası ile 2 yıl süren araştırma raporlarının ilgili kurumlara ulaştırıldığını söyledi.
Raporlara göre elde edilen veriler ışığında, bölgede toplam 2500 metrelik ortalama derinliği 250 metre olan ön gözlem araştırma sondaj programı oluşturulup uygulandığını anlatan Mugayıtoğlu, bu ilk sondaj programında toplam 9 adet sondaj gerçekleştiriliğini belirtti.
Yapılan sondaj ve alınan karotlardan yola çıkılarak, yerinde ilk gözlem sonuçlarının elde edildiğini anlatan Mugayıtoğlu, şunları kaydetti:
''Buna göre,
obruk oluşumlarında birincil faktör olan ve bölgede 1970'lerde yüzeyin ortalama 2–5 metre altında bulunan yeraltı
su seviyesi güncel konumda yüzeyden ortalama 40 metre derine düşmüştür. Bunun sonuncunda ise bozulan hidrostatik denge ve beraberinde karstik kayaçların üst kotlarında boşlukların üzerindeki kayaç kütlelerini
taşıma kapasitesinin düşmesi, kayaçlarda mekanik kopmalara ve sonucunda da
örtü kalınlığına bağlı olarak farklı alanlarda, farklı derinliklerde ve çaplarda boşluların oluşmasına neden olmaktadır. Sondaj yapılan her noktada farklı kotlarda olmak kaydıyla kalınlığı 0.4-1.0 metre arasında değişen boşluklar yer almakta olup yüzeye yakın noktalarda geçilen boşluklar o sondaj noktası ve yakın çevresi için ilerleyen dönemlerde tehlike oluşturabilir. Boşluk alanların üzerinde yer alan örtünün niteliği oluşabilecek boşluğun yapısını belirleyecektir.''
(MK-FTA-RIF-VED)19.06.2011 13:19:10