Akdeniz Olimpiyatlarının 2013 yılında
Mersin'de yapılacak olması sevinçle karşılandı.
Türkiye'nin 40 yıl önce 1971 yılında İzmir'de ev sahipliği yaptığı Akdeniz Olimpiyatları bu kez Mersin'de gerçekleştirilecek. 27
Ekim 2007 tarihinde
aday olan Mersin
oylama da kaybetmişti. Olimpiyatların Yunanistan'dan alınarak Mersin'e verilmesi üzerine Mersin'e gelen Spordan sorumlu
Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, olimpiyatların bir şehre yapılacak en önemli yatırımlardan bir tanesi olduğunu söyledi.
Hiltonsa Otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Özak, " Bir dönem bizi layık görmeyenler şimdi illa bu işi al gibi bir ifadeyle bunu bize verdiler" dedi. Özak, organizasyon ile ilgili yatırımların tahmini 200 milyon avroyu geçebileceğini kaydetti.
Bu oyunların son derece önemli olduğunu ve Türkiye'nin bunu 40 yıl önce İzmir'de yaptığını hatırlatan Özak, "O günkü Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında çok fark var. Dünyada 16'cı Avrupa'da 6'cı büyük ekonomi. Sporda çok büyük organizasyonlar yapan ve çok büyük organizasyonlara talip olan bir Türkiye var. Bu sadece bir
spor organizasyonu değil. Şehir her şeyi ile dönüşecek ve değişecek. Biz buraya gerekli paraları anında bulup harcayacağız. Tesis yapmak yetmiyor. Önemli olan halkın bu olayı sahiplenmesi." diye konuştu.
Türkiye'nin kış sporlarında bu coğrafyada bir destinasyon merkezi olduğunu belirten Özak, Trabzon'da 23-30 Temmuz tarihleri arasında Dünya Gençlik Olimpiyatlarını yapacaklarını kaydetti.
Mersin'in tarım ve ticaret şehri özelliğinin yanına bir de spor şehri olma özelliğini koyacağını belirten Özak, "Bugünden hazır olun. Erzurum'da biz bu oyunları yaparken, yalnız spor yapmadık. 3-4 ay evvelinden kültür ve sanatla ilgili ne varsa bu şehri ilgilendiren hepsini ortaya çıkardık. Şimdi Mersin'in bu konuda çok özelliği var. Burası tarih, turizm ve medeniyetler ittifakının olduğu bir şehir. Buranın sanatçıları düşünen kanaat önderleri, barınan şairleri, ressamları ve yazarları lütfen bu şehrin güzelliklerini, zenginliklerini gelen insanlara anlatacağız. Hatıra pulu, hatıra para bastıracağız. Osmanlı'da Mersinle ilgili fermanları bulacağız." dedi.
Özak, "Bir de oyunlarda şuna bakılıyor. Bir kere şehrin çehresi, ulaşımına bakılıyor. Mesela Erzurum'da
kentsel dönüşüm yapıldı. Yollar hemen bitirildi. Artık pırıl bir Mersin gelenlere bir hayranlıkla karşılacağı bir Mersin'i hep beraber ortaya çıkaracağız. Burada yerel
yönetim ayrı partidenmiş hayır burada Türk Milleti adına yapacağız. Biz bir
yumruk gibi hep beraber çalışacağız. Geçmişte yaptığımız gibi hangi şehirde yaparsak yapalım bunu böyle yapacağız. Siyaset üstü bir düşünce ile hep beraber yapacağız. Sayın Başbakanımız ıslak imzayı atarken zaten Türkiye'nin Başbakanı olarak attı" diye konuştu.
Spordan gelen bir başbakanın Türkiye için bir şans olduğunu ifade eden Özak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kış Olimpiyatlarında kar yağmıyordu. Devamlı soruyor kar yağdı mı yağmadı mı?. Dedim ki sayın Başbakanım kar yağmasa da bu işi suni kar sistemleri ile yapacağız dedim. Nitekim son gün kar yağsın istemedik. Erzurum'da yağsaydı pistler bozulacaktı. Yani Türkiye her şartta bu işi yapabilecek bir ülkedir. O bakımdan Mersin'de
sivil toplumun duyarlılığını biliyorum. Yapılacak işleri planlayacağız. Düzenleme kurulu olarak. Ben Erzurum'a 1,5 yılda 20 defa gittim. Son bir ay 15 günüm orada geçti. Bu iş başka türlü olmuyor. Tabiî ki işleri teslim edeceğiz. Ama sizinde buruda eleştirileriniz ve denetiminiz olacak. Bu organizasyondan herkes sorumlu. Yetki bizde değil. Yetki hepimizde. İnşallah en iyi şekilde yapacağımıza inanıyorum"
Gençlerimizin Türk Bayrağını daha yükseklere çıkaracağına inandığını belirten Özak, amatör spora daha fazla değer vereceklerini vurguladı.
Özellikle belediyelerin ve sivil toplumun sporcuları desteklemesini isteyen Özak, "Başardıktan sonra
ödül alıyorsunuz. Yani başar al, değil başarmak için vermek gerekiyor." dedi.
Zaten bir işi yapmanın başlamanın yarısı olduğunu belirten
Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Macit Özcan, "Biz şu an da işin yüzde 50'sini bitirmiş durumdayız. Bugün sayın bakanımızın haber alır almaz Mersin'e gelmesi. Hükümetimizin ve başbakanımızın teminat mektubu vererek bu işi sahiplenmesi, Cumhurbaşkanımız Mersin için her türlü desteği vereceğini ifade etti. Bunlar Mersin için çok güzel gelişmeler. Mersin zaten yükselen bir
yıldız. Yükselen bir yıldıza bir yıldız daha takmak gerekiyordu. Mersin'i kültür ve sanat şehri yanında spor şehri yapmamız gerekiyordu. Artık Mersin dünyada bir spor şehri olarak anılacak." diye konuştu.
AK Parti Mersin
Milletvekili Kürşad
Tüzmen, "Mersin'in böylesine büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacak olmasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Sonun kadar mücadele ettik ve bunu Türkiye ve Mersin'e kazandırdık. Arkadaşlarımızın hepsi gerekli desteği verdiler. Şehir bence bunu çoktan hak ediyordu. Artık makus talihimizi de yenerek yolumuza devam edeceğiz." dedi.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Mersin'in bir dünya şehri olduğunu söyledi. Güzeloğlu, "Mersin her dinden, inançtan ve her kültürden insanın barış, hoşgörü ve kardeşlik içinde yaşadığı örnek alınması gereken bir şehirdir. Bu organizasyonu el birliği ile en iyi şekilde gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.