Iğdır'da
İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif
Ersoy'u
anma programı düzenlendi.
Iğdır
Milli Eğitim ile
Kültür ve
Turizm Müdürlüğü tarafından Kültür Sarayı'nda gerçekleştirilen program;
saygı duruşu ve
İstiklal Marşı okunması ile başladı.
Programın açılışında konuşan Iğdır
Valisi Amir Çiçek,
Atatürk ve
Mehmet Akif Ersoy neslinin dünya yok oluncaya kadar var olacağını vurguladı. Türk
Cumhuriyeti Devleti'nin gün geçtikçe daha da güçlendiğinin altını çizen Vali Çiçek, "Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktaydı, vatanını savunmak için cephelerde çarpışmaktaydı. Böyle bir ortamda yazılan İstiklal Marşı 'Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak' seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp, her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin büyük bir şairin hisli kalbinde ifade edilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı." dedi.
Türk milletinin vatanına ve istiklaline yönelmiş çılgınca ve hayasızca saldırılara
boyun eğmediğini ifade eden Vali Çiçek, "Medeniyeti yüzlerindeki vahşeti örtmek için bir
maske gibi kullanan dönemin süper güçleri en güçlü silahlarıyla yurdumuzu işgale yeltenmişler fakat Türk ordusu çelikleşmiş iradesi ve iman dolu göğsüyle onlara en güzel cevabı vermiştir." ifadelerini kullandı.
Konuşmasında ulusların bağımsızlığını simgeleyen unsurlardan birinin de milli marşlar olduğuna vurgu yapan Vali Çiçek, İstiklal Marşı'nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığının bilinmesi gerektiğini dile getirdi. İstiklal Marşı'nın ifade ettiği derin anlamlar ve şiir kalitesi bakımından yeryüzündeki diğer milli marşlardan üstün bir konumda olduğunu söyleyen Vali Amir Çiçek, "Onun bu üstünlüğü, yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dopdolu bir şairin milletin ruhunda yankı bulan derin ızdırabın tercümanı olmasından ileri gelir. İstiklal Marşı,
milli mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtır. Onun bu başarısındaki en önemli unsur Mehmet Akif'in şahsiyeti ve milli mücadele yıllarındaki konumudur." diye konuştu.
Mehmet Akif'in Milli Mücadele'nin başarılı olması için Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde çalışmalar yaptığını hatırlatan Amir Çiçek, şöyle dedi: "Kalemiyle ve ilmiyle yer yer ümitsizliğe düşen insanımıza istiklal aşkını ve kazanma enerjisini aşılamaya çalışmıştır. Bizler bu günü yaşayanlar olarak geçmişin
mirasını ve geleceğin emanetini taşıyoruz. Geçmişte yaşayan ve vatanımız için canını hiçe sayarak şehit olan aziz şehitlerimiz bize bu güzel vatanı miras bıraktı. Bizler de gelecek nesillere bu kutsal emaneti en güzel şekilde taşımalıyız."
Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Tan ise programda Mehmet Akif Ersoy'un hayatını anlatan sunum yaptı.
Programda daha sonra okullar arası İstiklal Marşı güzel
okuma yarışmasında birinci olan ilk
öğretim öğrencisi Rozerin Büyüksu ile lise öğrencisi
Okay İnanç, İstiklal Marşı'nı okudu. 80. Yıl Cumhuriyet
Lisesi tarafından hazırlanan İstiklal Marşı Oratoryosu'nun sahnelendiği programda, Cumhuriyet türküleri söyleyen Betsi Aydeniz Kız Teknik Lisesi öğrencilerinden oluşan
koro da beğeni topladı.