Gelişen teknolojiyle birlikte gelen olumsuzluklar, eski meslek dallarından biri olan marangozluğun da yaşama tutunma mücadelesi vermesine neden oluyor.
Günümüz teknolojisiyle birlikte
mobilya imalatında da hızlı ve
seri üretime geçilmesi, marangozluk mesleğinin yaşama tutunma mücadelesi vermesine neden oluyor. Marangozlar, bu durumdan şikayet etse de farklı alternatifler deneyerek, mahalle aralarında yaşama tutunma mücadelesi veriyor.
25 yıllık marangoz ustası
Erol Badanoz, AA muhabirine, yıllardır evlere ve tesislere mobilya imalatı yaptıklarını belirtti.
Gelişen teknolojiyle birlikte mobilya sektöründe hızlı ve seri üretime geçilmesinin kendi gibi marangozluk yapan herkesi olumsuz etkilediğini vurgulayan Badanoz, ''Artık marangozluk da bazı meslek dalları gibi tarihe karıştı. El emeği göz nuru eserlerin yerini, makinelerin ürettiği eserler aldı. Biz bu duruma çok üzülüyoruz. Evet seri üretim yapılması açısından teknoloji belki iyi gibi düşünülebilir. Fakat insan elinin değdiği eserlerle onları bir tutabilir miyiz? Burada bir
emek, alın teri var'' diye konuştu.
Bu teknoloji içerisinde ayakta tutunmak için çeşitli alternatifler denediklerini vurgulayan Badanoz, ''Artık mobilya yerine, süs eşyaları ve minik maketler üretiyoruz. Kazancımız eskisi gibi değil. Elimizdeki makinalarla geçimlerimizi sağlamak için
ağaç işlemeciliği gibi çeşitli branşlara yöneldik'' dedi.
Badanoz, özel imalat şeklinde çalışmalar yaptıklarını da belirterek, müşterinin isteğine göre yöresel şekilde imalatlar yaptıklarını, bu şekilde hızlı teknolojiye direndiklerini sözlerine ekledi.
(TT-ONR-ÖÜ-YÜC)17.08.2011 11:55:55