Malatya Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenecek 'Tarihi Kentler Birliği' toplantısı için şehre gelen Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı
Mehmet Özhaseki, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin
Sözen ve beraberindeki
heyet, Belediye Başkanı
Ahmet Çakır'ı ziyaret etti.
Zyaret sırasında konuşan Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği toplantısının Malatya'da yapılmasının önemine değinerek, bunun Malatya için önemli bir gün olduğunu söyledi.
Tarihi Kentler Birliği'nin 2000 yılında 50 üyeyle kurulduğunu hatırlatan Özhaseki, "Bağrında tarihi eserler barındıran bütün şehir, ilçe ve beldelerimiz Tarihi Kentler Birliği'nin üyesi. Şu anda 350 belediye başkanı arkadaşımız, kendi bünyelerinde bulunan tarihi eserleri koruyarak, gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. Bu tarihi mirasa, kültüre sahip çıkmaya çalışıyorlar. Bizler sadece tarihi eserleri korumakla kalmıyor, aynı zamanda kendi yörelerimize ait değerleri de gelecek nesillere aktarma gayreti içerisindeyiz. Yakın bir zamana kadar bu tarihi eserlere, kültüre, mirasa sahip çıkamamışız. Ama son 10 yıldır hızlı bir çabayla, herkes kendi bölgesinde bulunan tarihi eserlere sahip çıkma mücadelesi veriyor. O eserlerin kıymetini yeni yeni anlıyor. Bunları nasıl koruruz, gelecek nesillere nasıl aktarırız, bunların çabası içerisinde. Belediyelerin faaliyetlerinde daha önce yol,
asfalt yaptım gibi faaliyetler bulunurken, şimdi tarihi eserlerin onarılmasını övünerek anlatıyorlar. Bunlar sevinilecek hadiseler." şeklinde konuştu.
Gösterdikleri ev sahipliğinden dolayı
Vali Ulvi Saran ile Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a teşekkür eden Özhaseki, "Biz toplantılarımızda tarihi eserler ile ilgili yapılabilecek işleri konuşuyoruz. Oraya bir
hediye bırakabilir miyiz, onu konuşuyoruz. Şimdi de Malatya'dayız. İnşallah Malatya için faydalı olur diye düşünüyorum." dedi.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı hemşerimiz Prof.Dr. Metin Sözen ise 2011 yılının ilk büyük toplantısının Malatya'da yapıldığını belirterek, Türkiye'nin çok zengin ve derin bir tarihi mirasa sahip olduğunu dile getirdi.
Malatya'nın tarihin ve özellikle de orta çağın en önemli kentlerinden bir tanesi olduğunu belirten Sözen,
Battalgazi,
Yeşilyurt, Gündüzbey gibi yerleşim yerlerinin Malatya çevresini bir kültür kalesi gibi ördüğünü ifade etti.
Prof. Sözen, "Toplantıya katılan arkadaşlarımız, buradan çok şey alarak gidecekler. Tarihin en eski yerleşim bölgesindeki yerleşim yerini görecekler. Büyük bir su kaynağı görecekler. Çünkü Türkiye'de böyle bir kaynak yok. Malatya su kenti olmaya başladı.
İklim değişiyor. Doğanın bereketi ile tarihin büyüklüğü buluşmuş olacak. Malatyalılar bu programı çok iyi izlemelidirler.
Uydu kanalıyla bütün dünyaya yayınlanacak. Ben bu toplantının başarılı geçmesini diliyorum." şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise ziyaretten dolayı
misafir heyete teşekkür ederek, Tarihi Kentler Birliği toplantısının Malatya'da yapılmasından dolayı büyük mutluluk ve onur duyduğunu söyledi.
Başkan Çakır, belediye başkanlarının şehrin gelişmesinde ne kadar sorumluysa, tarihi eserlerin korunup, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasında da o kadar sorumlu olduğunu belirtti. Çakır, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu toplantının bize yol gösterici olacağı kanaatindeyim. Bu toplantının Malatya'da yapılmasında gayretleri olan Kayseri Belediye Başkanımız ve ÇEKÜL Vakfı Başkanımız başta olmak üzere katkısı olan herkese teşekkür ediyorum."
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ile Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Feyzullah Özcan'a kuru
kayısı ile kayısı kristali hediye etti.