Mağdur Aileleri Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu, yarın İstanbul'da
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg ile görüşeceklerini söyledi.
Mağdur Aileleri Derneği Başkanı Kaputoğlu ile Gürcistan'da çeşitli suçlardan dolayı
tutuklu bulunurken, İstanbul'a gitmek üzere
Rize Otogarına geldi. Kaputoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışmalar sonucu son olarak aralarında eşinin de bulunduğu 11 kişinin serbest bırakıldıklarını ve Türkiye'ye geldiklerini belirterek, ''Geçtiğimiz
Cuma günü
Avrupa Konseyi Parlamenterler
Meclis Başkanı
Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştük. Şimdi de yarın İstanbul'da Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg ile görüşeceğiz.'' dedi.
Gürcistan'da Türkler'e karşı bir
hain bir anlayışın olduğunu iddia eden Kaputoğlu,''Biz Gürcistan'ı kardeş gibi bilirdik. Devletler arasında iyi ilişkiler var. Birkaç kişi nedeniyle iki ülkenin ilişkilerinin bozulmaması gerekiyor. Gerçekten suçlu olanlar da olabilir. Ama Türkler'e, burada Gürcü vatandaşlara nasıl davranıyorsak aynı şekilde davranılmasını istiyoruz.
Sınır kapısından geçince ne olacağı belli olmuyor. Gürcistan'a gidiş var, ama dönüş yok. Belki ben bir şekilde para bulup eşimi kurtarabilirdim. Ama bu işin kesin olarak çözülmesi lazımdı. Bu nedenle bu kadar mücadele ettik.'' dedi.
"GÜRCİSTAN'DA HAPİSHANE ŞARTLARI TÜRKİYE'YE GÖRE ÇOK KÖTÜ"
Gürcistan'da serbest bırakılarak Türkiye'ye dönenler arasında bulunan Nuriye Kaputoğlu'nun eşi
Hamza Kaputoğlu ise,
hapishanede 7 ay kaldığını ifade ederek, ''Orada çok şey gördük, yaşadık. Ama suçsuz olduğum için karamsarlığa düşmedim. Gürcistan'da hapishane şartları Türkiye'ye göre çok kötü. Başka bir cezaevindeki 2 arkadaşımızın kaburga kemikleri, yapılan işkenceden dolayı kırıldı. Türkler'e biraz daha iyi davranılıyordu. Ama yemeklerini yemek mümkün değildi. Sürekli helva, yumurta ve yoğurt yedik.'' diye konuştu.
Gürcistan'da düzgün bir
adalet sistemleri olmadığını iddia eden Kaputoğlu, ''Benden yaklaşık 120 bin lira istediler. Parayı verirsem 2 yıl içinde serbest bırakacaklarını söyledi. Ama biz kabul etmedik.'' diye konuştu. Serbest bırakılanlardan Özgür Namlı da, hayatında
içki, hatta sigara bile kullanmadığını kaydederek, ''Ama aracımda eroin buldular. 11 aydır cezaevinde idim. Birçok haksızlık gördüm. Serbest bırakılmam için 100 bin lari (yaklaşık 100 bin lira) istedi. Önceleri suçu kabul etmiyordum. Ama suçu kabul etmezsek ömür boyu yatacağımızı söylediler. Bunun üzerine mecburen suçu kabul ettim. Para anlaşması yapıp çıkacağımızı söyledi. Ben ise bu kadar parayı veremeyeceğimizi söyledim. Serbest kaldığım için mutluyum.'' dedi.