MİT 2010 yılı faaliyet raporunda, mali mevzuatta yapılan değişiklerin fazla olmasının personelin yetiştirilmesi ve uzmanlaşmasında zaman aldığına işaret edildi. Raporda,
bütçe imkanlarından mevzuat kaynaklı engeller nedeniyle yeterince faydalanılamadığı belirtildi.
Milli
İstihbarat Müşteşarlığı 2010 yılı faaliyet raporu, kurumun internet sitesinde yayınlandı.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, faaliyet raporu sunuşunda yazısında, "
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin milli çıkarlarını koruma ve birlik ve beraberliğine yönelik tehditlerle mücadele konusundaki kararlılığın yanı sıra değişen şartlara ilişkin yasal düzenlemelere kısa sürede uyum sağlama ve dinamik bir süreç içerisinde daha etkin bir yapıya ulaşması yönündeki gayretleri sürdürmektedir." ifadesi yer aldı. Raporda, kurumun 2010 yılı bütçesinin 523 milyon 479 bin TL olarak gerçekleştiği belirtildi. Raporda, kurumda çalışanların eğitim durumları ve yaşlarıyla ilgili de bilgi verildi.
Raporda, kurumun üstünlükleri ve zayıflıkları sıralanırken önerilerde de bulunuldu. Kurumun zayıflıkları arasında mali mevzuatta yapılan değişiklikler fazla olması nedeniyle, personelin mevzuat konusunda yetiştirilmesi ve uzmanlaşmasının uzun zaman aldığından yakınıldı. Ayrıca, bütçe imkanlarından geniş kapsamlı faydalanmanın, mevzuat kaynaklı engeller nedeniyle sağlanamadığına işaret edildi.
Kurumun üstünlükleri arasında ise
örgüt yapısının hızlı karar almaya uygun olması, personelin dinamik yapısı, çalışanların mevzuat bilgisi ve iş deneyimleri, değişime açık ve dinamik bir yapının olması, etik değerlere uyum konusunda titizlikle hareket edilmesi sayıldı.
Müsteşarlığın görevini daha etkin bir şekilde yerine getirilmesine ilişkin öneriler kısmında ise personelin çağın gereklerine göre yetiştirilmesi için mesleki eğitim faaliyetlerine ve kurumsal eğitime daha fazla zaman ayrılması, teknolojiyi ve yenilikleri takip eden personelin yetiştirilmesine imkan sağlanması, müsteşarlığın mali konularda görev yapan birimler arasında koordine ve bilgi paylaşımının güçlü olması ve karşılıklı
destek sağlanması, mali işlemlerin hukuka uygun, sağlıklı bir biçimde yürütülmesi ve teşkilatın genelinde karşılaşılabilecek olası olumsuzların önün geçileceği vurgulandı.