Makine Mühendisleri Odası
İzmir Şube Sekreteri
Melih Yalçın, Türkiye'de lunaparktaki
oyuncakların
üretimi ve işletilmesi konusunda herhangi bir yönetmelik bulunmadığını belirterek, ''Şu ana kadar yaşanan
ölümlerin az bile olduğunu düşünüyoruz, bir an önce
düzenleme yapılması gerekiyor'' dedi.
Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da ve Balıkesir'deki lunaparklarda 2 kişinin ölümüne neden olan kazalara ilişkin bir inceleme yapmadıklarını, ancak kazaların güvenlik kurallarının ihlali nedeniyle yaşanmış olabileceğini belirtti.
Lunaparktaki oyuncakların hem elektrik, hem de mekanik aksama sahip olduğunu anlatan Melih Yalçın, cihazların imal edilmesi ve işletilmesi konusunda sorun yaşanabileceğini ifade etti.
Türkiye'deki lunaparklarda yer alan oyuncakların bir kısmının Türkiye'de üretildiğini, bir kısmının ise
yurt dışından
ithal edildiğini kaydeden Yalçın, ''Yurt içinde üretilenlerin bir bölümü gerçekten projelendiriliyor ve düzgün imalat yapılıyor. Bir bölümüyse
küçük imalatlar oluyor. Kim tarafından bu cihazların üretilebileceğine ilişkin bir
uygulama zorunluluğu yok'' dedi.
Lunaparkların
işletme ruhsatlarının belediye tarafından verildiğini, ruhsat verilişinin ardından
bakım ve
kontrol yapılmasına ilişkin de herhangi bir düzenleme olmadığına dikkati çeken Melih Yalçın, ''Bu cihazların işletilmesine bağlı olarak bakım süresi değişebilir ama haftalık ve aylık bakımların mutlaka yapılması gerekiyor'' diye konuştu.
-''1-2 MÜHENDİS VE TEKNİK ELEMANIN ÇALIŞMASI GEREKİYOR''-
Oyuncakların ''güvenilir'' ve ''güvenilir değil'' şeklinde sınıflandırılmaması gerektiğini söyleyen Melih Yalçın, vatandaşın kontrol ve bakımı yaptıran işletmeye veya belediyeye güvenebileceğini ifade etti.
Türkiye'de cihazların üretimi ve işletilmesi konusunda herhangi bir yönetmelik olmadığına işaret eden Yalçın, şunları kaydetti:
''Bu tür cihazların yerleşim yerinin dahi kontrol edilmesi gerekiyor. Emniyet kurallarının öne çıktığı yerlerde denetim hiçbir ihmale mahal vermeyecek şekilde yapılmalıdır. Bu konuyu işletmecinin inisiyatifine bırakırsanız güvenilir lunaparktan söz edemezsiniz. Lunaparklarda 1-2 mühendisin ve konunun uzmanı
teknik elemanların çalışması gerekiyor. Türkiye'de bir düzenleme de olmadığına göre şu andaki ölümlerin az bile olduğunu düşünüyoruz, bir an öne bu konuda düzenleme yapılması gerekiyor.''
Vatandaşın lunaparktaki oyuncakların güvenirliği konusunda yapacağı bir şey bulunmadığını da söyleyen Yalçın, sorumluluğun belediye ve işletmecilere ait olduğunu ifade etti.
Avrupa ülkelerinde lunaparktaki oyuncak kriterlerinin ve uyulması gereken kuralların çok iyi düzenlendiğini vurgulayan Melih Yalçın, sözlerini şöyle sonlandırdı:
''Hükümete bir çağrımız var, ilgili bakanlıklara çağrımız var, üretim ile ilgili uyulması zorunlu olan standartlar belirlensin. İşletme konusunda da bir yönetmelik çıkarılsın. Bu düzenlemelerde işletmelerin kim tarafından ve nasıl işletileceği anlatılsın, işletme şartları da çok net tanımlansın. Bir daha ölüm yaşanmasın.''
(EFS-MV-MHD)23.06.2011 13:27:24