Çiftçiler, yeni
meyve ve
sebze dikiminde
toprak tahlili için
Antalya merkez,
Alanya ve
Serik ilçelerine gitmek zorunda kalıyor.
Manavgat Tarım İlçe Müdürü ve
Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Eski, ilçede toprak tahlil laboratuvarı olmadığı için çiftçilerin desteklemeden yararlanamadığını söyledi. Toprak tahlili yapılmadan kaliteli ve nitelikli meyve ve sebze üretiminin mümkün olmadığını belirten Eski, ilçede yapılan toprak tahlili
analiz sonuçlarına göre bölgenin narenciye ve
zeytin üretimine çok elverişli olduğunu ifade etti. Manavgat'ın coğrafi, iklim ve toprak yapısının meyve üretiminde
portakal, mandarin, limon,
greyfurt, nar, keçiboynuzu(harnup), kivi, avokado ve zeytin yetiştiriciliğine uygun olduğunu belirten Eski, sebzede de domates,
kabak,
marul, biber ve
salatalık elverişli olduğunu aktardı.
Avrupalı çiftçilerin
gübre ve zaman israfının önüne toprak tahliliyle geçtiklerinin altını çizen Eski, kaliteli, nitelikli ve 5 katı
ürün elde etmenin yolunun toprak analizinden geçtiğini kaydetti. Eski, "Çiftçilerimiz toprak tahlili yaptırmadan meyve ve sebze üretimi yapmasın. Bazı bölgelerin toprak yapısı, bazı meyvelerin yetişmesine uygun değil. Toprak tahlili, toprak kirlenmesinin de önüne geçiyor. Aynı zamanda bitkinin yetişmesinde kontrollü ve planlı gübre kullanımına öncülük eder. Yaptırdığımız analiz sonuçlarına göre Manavgat'ın ortalama toprak yapısı narenciye ve zeytin üretimine çok elverişli." dedi. Eski, laboratuvar olmadığı için 2010 yılında Manavgat'tan toprak tahlili desteğinden yararlanan çiftçinin olmadığını belirtti.
Öte yandan Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin, ilçede toprak ve
yaprak tahlili laboratuvarı kurma çalışmalarına başladıklarını belirtti. 2011 yılı içinde Manavgat çiftçisine toprak ve yaprak tahlil laboratuvarını kavuşturacaklarını açıklayan Metin, kaliteli ve nitelikli meyve üretimi için tahlil laboratuvarının öneminin çok büyük olduğunu kaydetti.
Laboratuvarı kurar kurmaz Manavgat'ın toprak yapısı haritasını çıkacaklarını belirten Metin, bölgede narenciye ve zeytin üretimin, yaygınlaştırmak için MZO'nun çalışmalarının aralıksız devam ettiğini sözlerine ekledi.
Ziraat mühendisi İsmail
Orman ise Bucakşıhlar köyünde toprak tahlili sonrası özel yaptığı serada nektarin yetiştirdiğini belirtti.