Metin Bolat -
Aksaraylı 10 yaşındaki Melike,
çizgi film izlerken heyecanlanınca elindeki tükenmez
kalemin 2 santimetrelik plastik tıpasını yuttu. Tıpa, çocuğun sol nefes borusunu tıkadı, sol akciğerini ağır derecede etkileyerek havalanmasını durdurdu, kalbini sola doğru kaydırdı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Melike Altınkaynak (10), Aksaray'da
kent merkezinde bulunan evlerinde çizgi film izlerken heyecanlanınca elindeki tükenmez kalemin plastik tıpasını yuttu.
Sol nefes borusunu tıkayan tıpa ailesi tarafından çıkarılmaya çalışılsa da başarılı olunamayınca
küçük kız, Aksaray
Kadın Doğum ve
Çocuk Hastanesine götürüldü.
5 gün boyunca yapılan müdahaleye rağmen ateş ve öksürük şikayeti artan, soluk alıp vermekte daha da zorlanan Altınkaynak'ın ilaç tedavisine
cevap vermemesi ve sol akciğerin tamamen sönmesi nedeniyle
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram
Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.
Ölümle
burun buruna gelen, her geçen dakika aleyhine işleyen Altınkaynak'a SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan müdahaleyle plastik tıpa çıkarıldı.
-''ZAMANINDA MÜDAHALE OLMASAYDI ÖLEBİLİRDİ''-
SÜ Meram Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana
Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Altınok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tükenmez kalem tıpası yutan kız çocuğunun solunum güçlüğü, ateş ve öksürük şikayetiyle kendilerine getirildiğini söyledi.
Aksaray'da ilk müdahalesinde ilaç tedavisine
yanıt vermeyen, sol akciğeri tamamen sönen (havalanmasını yapmayan) küçük kıza zamanında müdahale edilmesinin oldukça önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Altınok, ''Sol akciğerden plastik kalem tıpası çıkarıldı. Sol akciğer normal olarak havalanmaya ve enfeksiyonu gerilemeye başladı'' dedi.
Melike Altınkaynak'ın sol akciğerinin havalanmasının durduğunu ifade eden Altınok, çocuğun kalbinin sola doğru kaydığını belirtti.
Tıpanın tıkadığı hava yolunun gerisinde biriken intihaplı salgının temizlendiğini ve akciğerin tekrar havalanmasının sağlandığını kaydeden Altınok, zamanında müdahale edilmemiş olsaydı akciğerin kullanılamaz hale geleceğini, bu durumun da hayati risk taşıyacağını bildirdi.
Okul çağı çocuklarında kalem kapağının nefes borusuna kaçma ihtimalinin çok yüksek olduğunu, bu konuda ailelerin dikkatli olması gerektiğini ifade eden Altınok, bazı çocukların korkudan durumu ailelerinden gizlemeye çalıştığını, yıllar sonra durum fark edildiğinde müdahalenin çok geç olabileceğini sözlerine ekledi.
(BO-MRS-HAN)19.09.2011 15:06:17