Canlı popülasyonları ve çeşitlilikleriyle
doğal bir müze olan Kızılırmak Deltası'nın, daha etkin bir şekilde tanıtımının sağlanması amacıyla fotoğrafçıların ziyaretine açıldı. Fotoğrafçılar, günün ilk ışıklarıyla birlikte deltada konuşlanarak 340 kuş türünü fotoğraflamaya çalıştı.
Samsun Valiliği koordinesinde
Çevre ve
Orman İl Müdürlüğü organizesinde gerçekleştirilen 'Fotosafari Etkinliği'ne Samsun'dan FOKUS ve SAMFAD üyesi fotoğrafçılar ile TRAKUS üyesi yaklaşık 150 fotoğrafçı katıldı.
Samsun İl Çevre ve Orman Müdürü Ömer
Albayrak, fotosafari etkinliğine katılımın beklenenin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.
Kızılarmak Deltası'nın
Türkiye genelinde daha iyi tanıtımına yönelik gerçekleştirilen bu organizasyonun, geleneksel hale getirmeyi planladıklarını kaydetti.
Karadeniz Bölgesi'nde doğallığını koruyan en büyük ve en önemli sulak alanların başında yer alan Kızılırmak Deltası,
Bafra, 19
Mayıs, Alaçam, Yakakent ilçelerini kapsayan toplam 56 bin hektar alanı kaplıyor.
Deltanın 22 bin hektarlık kısmı1998'de 'Ramsar Alanı', 5 bin 174 hektar genişliğindeki alanı ise 2005'de Bakanlar Kurulu'nca 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' olarak ilan edilmişti.
Kızılırmak Deltası aynı zamanda yılkı atlarına, su samurlarına ve yöre halkının mandalarına da ev sahipliği yaparken, deltanın su basar nitelikteki 'Galeriç Ormanları' da ziyaretçilere görsel bir
şölen sunuyor.
Kızılırmak Deltası, önemli kuş alanı statüsünde olup 340 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bünyesinde dikkuyruk,
balık kartalı, tepeli pelikan gibi nesli
tehlike altında bulunan türlerin de barındığı delta; Ramsar, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, sit gibi koruma statülerine sahip, sadece kuş türleri açısından değil, birçok bitki açısından da önemli bir yer olarak biliniyor.
Türkiye'de bulunan 457 kuş türünden 340'ı deltada tespit edilirken, bunlardan 140 adedinin deltada ürediği, tüm dünyada nesli tehlike altında olan 24 adet kuş türünün 15'inin de deltada görüldüğü kaydedildi.
Deltada dün başlayan ve 3 gün sürecek olan foto safari etkinliği, yarın sona erecek.