Antalya'da vatandaşların kıyılarda insan dışkısı olduğuna dair yoğun şikayetleri üzerine alınan numunelerin
deniz kaplumbağalarına ait olduğu ortaya çıktı. Bu durumun denizlerde kirliliği değil, biyolojik çeşitliliği gösterdiği belirtildi.
Antalya'nın
Finike ilçesine bağlı Sahilkent beldesi ile Kumluca'nın Ardasan, Çıralı, Olimpos kıyılarında zaman zaman kıyılarda insan dışkısı olduğuna dair yoğun ihbarlar üzerine Finike Kaymakamlığınca alınan numune
Akdeniz Üniversitesi Sualtı
Araştırma ve Uygulama
Merkezi'ne gönderildi. Yapılan
analizde numunelerin deniz kaplumbağalarına ait olduğu tespit edildi.
A. Ü. Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Finike Kaymakamlığınca gönderilen numuneleri incelediklerin söyledi. Bunların deniz kaplumbağalarına ait olduğunu vurgulayan Gökoğlu, bu durumun, kirliliğin değil, biyolojik çeşitliliğin işareti olduğuna dikkati çekti.
Finike Kaymakamlığı aracılığıyla vatandaşlardan çok şikayet aldıklarını dile getiren Gökoğlu, ''Vatandaşlar bunları görünce arıtma sistemlerini ya da tekneleri suçluyordu. Finike Kaymakamlığından gelen numuneleri inceledik ve içinde kaplumbağaların beslendiği deniz çayırlarını gördük'' dedi.
Yaz aylarında yumurtlamak ve beslenmek üzere Antalya plajlarında deniz kaplumbağası populasyonlarında bir artış görüldüğünü ifade eden Gökoğlu, şunları söyledi:
''
Deniz suyu sıcaklığının yükselmesine bağlı olarak, deniz kaplumbağasının beslenme fizyolojisi de artıyor. Bu fizyolojinin artışına bağlı olarak daha çok beslenen kaplumbağalar daha fazla dışkı üretiyor. Özellikle deniz çayırlarıyla beslenen ve yeşil kaplumbağa olarak adlandırılan 'chelonia mydas' dışkısı, selüloz lifleri içermektedir.
Yeşil renkli olan ve selüloz lifleri içeren dışkı dayanıklı bir konum kazanmakta ve yaz aylarında denizin sakinliği nedeniyle parçalanıp dağılmadan uzun süre su yüzeyinde kalmaktadır. Yaz aylarında hafif esen meltemler nedeniyle bu dışkılar sahillerdeki plajlara taşınmaktadır. Plajlarımızda bulunan insanlar sahillere vurmuş bu dışkıları gördüğü zaman insan dışkısı ile karıştırmakta ve bu konuda denizin kirletildiğini düşünmektedir. Esasen bu durum kıyılarımızın halen kirlenmediğinin ve biyolojik çeşitliliğin dinamik bir durumda olduğunun göstergesidir.''
Antalya kıyılarının kirlenmediğini ve biyolojik çeşitliliğin fazla olduğunu dile getiren Gökoğlu, bu nedenle deniz kaplumbağalarının çok iyi beslendiklerin kaydetti. Bu dışkıların denizin kendi ekosistemine ait olduğunu ifade eden Gökoğlu, denizde kirliliğe neden olmayacaklarına dikkati çekerek, vatandaşların gönül rahatlığıyla denize girebileceklerin söyledi.
Finike Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşlardan gelen ihbarlar üzerine Sahilkent beldesinden çevre sağlık teknisyenlerinin aldıkları numunelerin analiz edildiğin söyledi. AÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılan analizde bunların kaplumbağalara ait olduğunun saptandığını dile getiren Görgülüarslan, kıyılarda
kirlilik olmadığını kaydetti.
(FÜ-FAL-MHD)28.07.2011 10:36:32