Kırıkkale'de ''Kırıkkale Aile Hekimleri Derneği'' (KAHED) tarafından Aile Hekimlerine yönelik Gastrointestinal
sistem hastalıkları ile ilgili bilgilendirme
semineri düzenlendi.
Derneğin konferans salonunda düzenlenen seminere, KAHED Başkanı Dr.
Şaban Ünsal, başkan yardımcısı Dr.
Eyüp Özaslan,
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediadrik Gastroentrolog Doc. Dr.
Fulya Demirçeken, Pediadris Dr.
Erdal Ünlü, Farmakoloji asistanlarından Dr. Gülhan Ünlü ile Kırıkkale merkez ve ilçelerinde görev yapan çok sayıda
aile hekimi katıldı.
KAHED Başkanı Dr. Şaban Ünsal,
dernek olarak özellikle hekimler için faydalı olabilecek mesleki seminerlere daha çok ağırlık verdiğini belirtti.
Seminere konuşmacı olarak katılan
Türkiye Gastroentroloji Derneği Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Özden, Gastrointestinal sistem hastalıkları üzerinde durarak,
mide hastalıklarının etyoloji, tanı, teşhis ve
tedavileri ile ilgili bilgiler verdi.
Özden ''Hekimlik mesleği, sorumluluğu en fazla olan mesleklerdendir. Hastaların haklarını savunan hekimlerdir. Bu nedenle hekimler, çok okumalı, araştırmalı ve güncel olan tıp konularından anında haberdar olarak, en yeni bilgilerle donanmalıdır. Hekimler, toplumda saygın olan mesleklerini koruyarak bu saygınlığı daha da artırmalıdırlar.
Tıp ilmi, dünya çapında sürekli kendini yenilemektedir. Bu nedenle bizler de kendimizi yenilemek zorundayız. Aile hekimleri istedikleri takdirde hastalarını tedavi etmede çok güzel başarılar elde edebilirler. Aile hekimlerini başarıya ulaştıracak bilgi birikimi yalnızca sizlerde var.
Gastrointestinal sistem hastalıklarının birçok nedenleri arasında peptik
ülser de yer alarak önemli oranda insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Peptik ülser hastalığı nedeniyle insanlık tarihi boyunca 100 milyonlarca insan, peptik ülserin kanama, erezyon ve perforasyon komplikasyonları nedeniyle hayatlarını kaybetmiştir.
Etyolojik olarak peptik ülsere neden olan yüzlerce sebep sayılmakla birlikte iki ana sebep ön plana çıkmaktadır. Bunlar mideye yerleşen helikobakter pylori ve çeşitli tedavilerde kullanılan nonsteroid antienflamatuvar ilaçlardır.
Sebep ne olursa olsun meydana gelen hastalık sonrasında takipli ve düzenli bir tedavi ile hastalarınızın şikayetlerini en aza indirebilirsiniz. Hastalığın etyolojisinde mutlaka sebebin bulunması gerekir. Eğer sebep bakteriden kaynaklanıyorsa bakteriyi ortadan kaldırıp iyi bir tedavi uygulanırsa hastaları tedavi edebilirsiniz'' diye konuştu.
Özden, helikobakter pylori'li hastaların birinci basamak sağlık kuruluşundaki aile hekimleri tarafından rahatlıkla tedavi edilebileceklerini dile getirdi.
Seminer, daha sonra aile hekimlerinin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
(AK-ARF)02.06.2011 08:58:47