- 02.01.2011 -
Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Toker, herkesi içine alan demokratik bir anayasanın gün yüzüne çıkarılası gerektiğini söyledi.
Denizli Barış Girişimi tarafından Denizli Makine Mühendisleri Odası
Konferans Salonu'nda ''Katılımcı Demokratik
Anayasa Nasıl Olmalı, Kimler Yapmalı?'' adlı forum düzenlendi.
Moderatör Doç. Dr. Mehmet Zencir tarafından başlatılan foruma Doç. Dr. Nilgün Toker, Ayhan Bilgen ve Av. Yunus Bahadır konuşmacı olarak katıldı.
Formda konuşan Ayhan Bilgen, hukukun
Ankara ve İstanbul'daki umursamazlık, kendini tekrar etme, kendi söylediğine kendisinin inanmama psikolojisini aşan bir yerden yeniden inşa edilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin hukukta 1700'lü yıllar Amerika'sında, Fransa'sında tartışılmış yerleri dahi alamadığını ileri sürerek Türkiye'nin resmi ideolojinin tek tipleştiren dayatmacı yaklaşımının anayasada hala aşılamadığını ifade etti.
''Oluşturulacak anayasanın sözcüsü, öncüsü gibi kaygılarla değil, hayatı daha çok özgürleştirecek ve barışı toplumsallaştıracak bir çalışma organize edelim ve bu uzun soluklu mücadeleden de en iyi ya da en az kötü anayasayı çıkaralım'' görüşünü dile getiren Bilgen, ''Yeni anayasanın oluşturulmasını sadece aydın deklarasyonlarında beklemeyeceğiz. Sadece
imza atmakla bu tür çalışmalara katkı sağlayanlardan bir anayasa süreci de hareketi de doğmaz. İkincisi örgütlü yapıların biz bir temsilci gönderirsek olur tarzıyla bir çalışmada olmamaz. Eğer 20-30 yıldır çalışan insanlar birbirlerine demokratik anayasa çalışmasında güven duymuyorsa, kendi tabanlarına yayarak bu çalışmayı yapmayacaksa sağlıklı bir süreci inşa etmek zordur'' diye konuştu.
Demokratik hareketin aşağıdan yukarı yapılması gerektiğini vurgulayan Bilgen, ''Türkiye'nin, yerellerde ki nitelikli daha az yozlaşmış, daha az donuklaşmış, daha az umutsuzlaşmış potansiyelinin piramiti tersine çevirip hareketi yakalaması gerekiyor. Her gün televizyonlara çıkıp ahkam kesen insanlarda yerellerdeki yazıp çizen bir
takım insanlar çok daha birikimli çok daha nitelikli çalışmalar ortaya koyuyor. Bu işin hamallığını da yereller yapıyor'' şeklinde konuştu.
-''DEMOKRATİK BİR ANAYASA İÇİN HER KUŞAK KENDİ ANAYASASINI YAPMAK ZORUNDADIR''-
Doç. Dr. Nilgün Toker ise herkesi içine alan bir demokratik anayasanın gün yüzüne çıkarılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
''Demokratik bir anayasa için her kuşak kendi anayasasını yapmak zorundadır. Çünkü değişime ihtiyaç var. Bu kuşağın herkes için bir anayasayı ortaya çıkarmasının yolu herkese açılmayla mümkün.
Türkiye'de ki sorun anayasanın ruhu. Epey faşizan olan bir anayasa ruhundan bahsediyoruz. Bütün anayasaların yapıları epey faşizan. Anayasanın ruhunu değiştirmek istiyoruz. Anayasaların ruhunu yazılanlar değiştirmez. Anayasanın ruhunu değiştiren kimin yaptığıdır.''
Av. Yunus Bahadır ise muhaliflerin kolları sıvayarak demokratik anayasa konusuna el atması gerektiğini ifade ederek
''Bugüne kadar yapılan anayasalarda toplumun katkısı alınmamıştır. Bu yüzden hiç bir anayasamız demokratik olmamıştır. Bir takım sorunlar çözülmeden halının altına süpürülmüş. Bugün bir çok sorunun nedeni
Kürt sorunu. Bu sorunun çözümüne kapı aralamayan hiç bir anayasanın uzun süre sorun yaratmadan ayakta durması mümkün değildir'' dedi.
(MUÇ-ÜNS)02.01.2011 16:56:48