Mehmet Güldaş - Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Şanlıurfa'da yaz aylarında bolca tüketilen
dondurma ve meyan kökü şerbeti,
Harran Üniversitesince (HRÜ) üretilen ''meyanlı dondurmada'' bir araya getirildi.
HRÜ
Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, bir
yurt dışı seyahati esnasında
şekerleme endüstrisinde meyan şerbetinin bolca kullanıldığını fark edince Türkiye'de de bolca bulunan ve özellikle
Akdeniz ve
Güneydoğu
Anadolu bölgelerinde halkın severek tükettiği meyan bitkisini, laboratuvar şartlarında dondurmayla birleştirmeye karar verdi.
Hayoğlu, aynı bölümde görevli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şerafettin Çelik ile yaklaşık bir aylık çalışmanın ardından hijyenik şartlarda üretilen dondurmayı panelistlerin beğenisine sundu.
Üretime yönelik olmamasına rağmen lezzeti
test edenlerin beğenisini kazanan meyanlı dondurma, a
roması ve sağlık yönünden sağladığı fayda ile dondurma endüstrisine de yeni bir
ürün çeşidi olarak katıldı.
-''MİDE HASTALIKLARI VE BRONŞİTE FAYDALI''
Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Meyanlı dondurma''nın gerek insanların sağlık açısından
ülser ve
gastrit gibi
mide hastalıklarına gerekse
bronşit gibi hastalıklara faydalı olacağını ve vücudu
kalsiyum bakımından takviye edeceğini söyledi.
Meyan kökünün, Roma döneminde hatta Hipokrat'tan beri kullanıldığını ve
tedavi edici bir özelliği bulunduğunu ifade eden Hayoğlu, bu bitkinin özellikle mide ağrısına solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine iyi geldiğini anımsattı.
Böylesine faydalı bir bitkiyi yazın sıkça tüketilen dondurmayla birlikte kullanmaya karar verdiklerini anlatan Prof. Dr. Hayoğlu, şunları kaydetti:
''
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde fazla miktarda tüketilen
meyan şerbetine dondurma gibi sağlıklı bir ürünle kullanarak fonksiyonel bir
gıda özelliği kazandırdık. Denemelerde bu ürün olumlu sonuç verdi. Böylece kalsiyum bakımından ve çocukların gelişimi için faydalı olan meyan şerbeti, dondurmayla birlikte sağlık açısından faydalı bir ürün haline getirildi. Meyanlı dondurma, ülser ve gastrit gibi mide hastalıkları ile bronşit gibi hastalıklara faydalı olabilir ve vücudu kalsiyum bakımından takviye eder.'
Meyan şerbetini severek tüketen kişilerin yanı sıra hiç tüketmeyen kişilerde yapılan denemelerde olumlu sonuçlar aldıklarını belirten İbrahim Hayoğlu, böylece bu ürünün
tüketici kitlesinin olacağı kanısına vardıklarını dile getirdi.
-MEYAN ŞERBETİ PASTÖRİZE EDİLEREK KULLANILIYOR-
Karamel rengindeki meyanlı dondurmanın tat olarak istenilen özelliklerde bir dondurma olarak tüketiciye sunulabileceğine değinen Hayoğlu, şu ana kadar literatürde meyanlı dondurmayla ilgili bilimsel bir çalışmaya rastlamadıklarını, sağlıklı koşullarda üretilen meyanlı dondurmanın yaz-kış tüketilebileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Şerafettin Çelik de Türkiye'nin özellikle güney bölgelerinde sıklıkla tüketilen meyan şerbetini dondurma üretiminde kullanmayı denediklerini ve çalışma sonucunda güzel sonuçlara vardıklarını söyledi.
Sade dondurmaya meyanı ilave ederek elde edilen karışımın beğenildiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, farklı oranlarda kullanılan örnekler içerisinde yüzde 1 oranında meyan içeren karışımın genellikle daha çok
tercih edildiğini belirtti.
Daha önceki dönemlerde yaptıkları çalışmalarda özellikle meyan şerbetinin hijyenik şartlarda üretilmediğini gözlemlediklerini aktaran Prof. Dr. Çelik, ''İnsan sağlığına zararlı patojen bakteriler, meyan şerbetinde görülebiliyordu. Ancak bu çalışmada kullanılan meyan şerbeti aynı zamanda dondurmayla birlikte pastörize edildiği için daha güvenilir bir hal aldı. Meyan tamamen ısıl işlem gördüğü için patojen bakterileri içermiyor. Isıtmanın etkisiyle bakterilerin öldürülmesi sağlanıyor. Bu nedenle tüketiciye sağlıklı bir ürün sunulmuş oluyor'' dedi.
(DAŞ-İSM-OSM)02.09.2011 12:18:28