Suat Deniz - Aydın'ın Germencik ilçesinde, 1919'da
Yunan askerleri tarafından şehit edilen yaklaşık 200 köylünün anısını yaşamak amacıyla, köylülerden bazılarının içine atıldığı kuyunun da bulunduğu bahçedeki ''Kanlı
Bahçe Anıtı'' yeniden düzenlendi.
Aydın
İl Özel İdaresi ile Germencik ve Ortaklar Belediyesinin katkılarıyla 40 bin lira harcanarak, 55 yıl önce dikilen anıtın çevre düzenlemesi yapıldı.
Germencik Belediye Başkanı Ahmet Yavaşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede ''Kanlı Bahçe Katliamı'' olarak anılan olayın Milli Mücadele'de çok önemli yeri olduğunu ifade etti.
''Geçmişini bilmeyen bir millet geleceğini
tayin edemez'' sözünün hiç bir zaman unutulmaması gerektiğini vurgulayan Yavaşoğlu, Kanlı Bahçe Şehitliği'nin uygun koşullarda ziyaret edilebilmesi için gerekli düzenlemeyi yaptıklarını dile getirdi.
Aydın İli ve İlçeleri
Kültür ve Eğitim Derneği tarafından hazırlanan ''Milli Mücadelede Germencik Cephesi ve Önderleri'' kitabının yazarı olan Adnan
Menderes Üniversitesi Fen
Edebiyat Fakültesi
öğretim üyesi Doç. Dr. Ayten Can Tunalı ise tarihe ''Kanlı Bahçe Katliamı'' olarak geçen olayın ardından,
Hacı Süleyman Efendi, Hoca Esat Efendi gibi din adamlarının önderliğinde bölgenin düşmana karşı mücadele başlattığını belirtti.
Tunalı, Germencik'in simgesi olan
incir bahçelerinin,
katliam sırasında mitralyöz ile tarandığını da ifade etti.
Konuya ilişkin araştırma yapan tarih öğretmeni Fikret Savran da Germencik'te yaklaşık 200 kişinin Yunan askerlerince
esir tutulduğunu, daha sonra öldürülen bu köylülerin bazılarının incir bahçesindeki bir kuyuya atıldığını, şehit edilen köylülerin anısını yaşatmak için 55 yıl önce anıtın oluşturulduğunu dile getirdi.
Savran, Aydın ve çevresinde yaşayan bir çok kişinin her fırsatta şehitliği ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.
(SD-BAH-HMD)09.10.2011 12:54:01