Göğüste hissedilen her ağrının
kalp rahatsızlığının habercisi olmayacağını belirten uzmanlar, kalp ağrısının çoğu zaman göğüste, sırtta,
boyunda,
çenede ve dişlerle
mide bölgesinde de hissedilebileceğini dile getiriyor.
Özel Tekden Hastanesi Kardiyoloji
Uzmanlarından Dr.
Yücel Yılmaz, kalp ağrısı ile ilgili vatandaşların bilinçli hareket etmesini istedi. Dr. Yücel Yılmaz, "Kalp ağrısı genellikle göğsün ortasında göğüs kemiğinin üzerinde veya solda kalp bölgesindedir. Ayrıca, her iki omuzda, her iki kolda, sırtta her iki kürekkemiği arasındaki kısımda veya sol kürekkemiği altında, boyunda, çenede ve dişlerde, mide bölgesinde olabilir." dedi.
Ağrının
baskı tarzında sıkıştırıcı özellikte olduğunu ifade eden Yılmaz, yazılı açıklamasında şu uyarılarda bulundu: "Göğüste veya omuzlarında çok ağır bir yük hissedebilir. Beraberinde kişide korku hissi, endişe ve huzursuzluk da olabilir. Bıçak saplanır tarzda, iğnelenme tarzında ya da ani, keskin, gelip geçici bir ağrı değildir. Göğsün ortasında ve sol tarafta sırtta duyulan ağrıların hepsi göğüs ağrısı değildir. Bu ağrıların bir kısmında göğüs boşluğundaki ve göğüs duvarındaki organlar sorumlu olabilir. Kalp ve akciğer zarı, iltihaplanmaları kaburgalar, sırt kemiklerindeki kireçlenmeler. Bu ağrılar genellikle batıcı ve keskindir. Devamlıdırlar, nefes alıp vermekle artarlar. Mide ağrıları, yemek borusu spazmları da kalp ağrısıyla karışabilir. Bu ağrıların süresi daha uzundur.
Yemek yemek veya süt içmekle, mide asidini gideren ilaçlarla geçerler. Boyun ve sırt eklemleriyle ilişkili ağrılar da saatlerce sürer, ancak ağrı giderici ilaçlarla geçer."
Koroner arter hastalığının tanısını koymanın her zaman kolay olmadığını belirten Yılmaz, hastalığın tedavisinin ise yine uzman hekimlerce verilecek ilaçlarla, kalp aniografisi ve devamında balon veya cerrahî olarak yapılabileceğini söyledi. Kalp krizi geçiren hastaların derhal bir yere oturup dinlenmesi gerektiğini, hemen tam teşekküllü bir hastaneye gitmelerinin faydalı olacağını sözlerine ekledi.