İzmir Dokuz
Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 2 çocuk annesi kadının kalbindeki iki delik
ameliyat yapılmadan kapatıldı.
DEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, İkili Atriyal Septal Defekt (ASD) tanısı ile DEÜ Hastanesi'ne gelen Bedriye Kuzuun, Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ömer Kozan, Prof. Dr. Dayimi Kaya ve ekibinin gerçekleştirdiği neştersiz operasyonla sağlığına kavuştu.
Kalpteki iki deliğin birden ameliyatsız kapatılması işleminin Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştiği bildirildi.
Eşini 11 yıl önce
kalp krizinden kaybettiğini, yeşil
kart ile yaşamını
Manisa'da sürdürdüğünü belirten Bedriye Kuzuun, çarpıntı,
halsizlik, göğsünde sıkışma şikayeti ile 6 ay önce Manisa Devlet Hastanesi'ne gittiğini, kalbinde delik şüphesi ile
Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildiğini ifade etti.
Kuzuun, burada yapılan tetkiklerde kalbinde bir değil, iki delik olduğunu öğrendiğini, sol kolundaki uyuşma ve çarpıntıların stresten kaynaklandığını düşünürken farklı bir sonuçla karşılaşmanın şokunu yaşadığını vurguladı.
Kuzuun, DEÜ'de hiçbir şeyin korktuğu gibi olmadığını gördüğünü belirterek, ''Şimdi kendimi çok hafiflemiş, yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı.
Atriyal Septal Defekt (ASD) hastalığının önceki yıllarda ameliyat ile
tedavi edilirken, günümüzde ''şemsiye ile
kapatma'' adı verilen yöntemin uygulandığını belirten Prof. Dr. Dayimi Kaya, ''Hastamızın özelliği, kalbinin aynı bölgesinde birbirine komşu iki delik bulunması. Kliniğimizde ilk kez uyguladığımız bir yöntemle iki komşu deliği iki farklı şemsiye ile bir defada kapattık. Dünyaya baktığımızda bu tür bir işlemin ASD bulunan hastaların yüzde 1 veya 2'sinde rastlandığını görüyoruz. Bu tür rahatsızlıklar sinsi seyrediyor.
Çocukluktan itibaren var olan bir şey, belli bir yaştan sonra kalbi idare edemez duruma getiriyor. Bu nedenle şikayetleri olanların
kontrol yaptırmasında fayda var'' bilgisini verdi.
(BEL-BAH)23.07.2011 10:02:28