Fikriye Susam Uyar -
Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün, yıllık 22 bin 385 ton alabalık yetiştiriciliği ile Türkiye'de kafes balıkçılığı
üretiminde ilk sırada yer alan Keban ve Karakaya
baraj göllerinde yaptığı çalışma, bu şekilde üretim yapılırken, suyun yapısında bir bozulmanın olmadığını ortaya koydu.
Su ürünleri mühendisleri Kenan Alpaslan ve Mehmet Küçükyılmaz,
Çanakkale Onsekiz
Mart Üniversitesi'nde (
ÇOMÜ) düzenlenen, ''10.
Ulusal Ekoloji ve
Çevre Kongresi''nde, ''Karakaya Baraj Gölü Göl Alanında Ötrofikasyon ile Keban Baraj Gölü'nde Su Kalitesinin Derinlikle ve Bölgelere Göre Değişimi'' konulu çalışmaya ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.
Alpaslan, Keban Baraj Gölü Su İzleme Kalitesi çalışmasının 2009'un şubat ayında başladığını söyledi. Keban ve Karakaya baraj göllerinde yoğun olarak kafeslerde alabalık yetiştiriciliğinin yapıldığını anlatan Alpaslan, yoğun yetiştiricilikte Elazığ'ın Türkiye'de birinci sırada yer aldığına işaret etti.
Yoğun yetiştiriciliğe bağlı olarak ortamdaki su kalitesinin etkilenebildiğine işaret eden Alpaslan, çalışmayla
ekolojik dengeyi bozmadan azami olarak faydalanabilmenin hedeflendiğini söyledi.
Kenan Alpaslan, Keban Barajı'nı, büyük oranda
Fırat Nehrinin kolları olan Murat ve
Karasu nehirleri ile
Munzur ve Peri çaylarının beslediğini hatırlattı.
Çalışmayla benzer coğrafi ve iklimsel özelliklere sahip alanlardan doğarak, akış gösteren fakat farklı alan ve debilerle
göle giren bu suların, özellikle çözünmüş anyon ve katyon miktarları bakımından gölde derinliğe bağlı olarak değişen bölgesel farklılıklarının ortaya çıkarıldığını anlatan Alpaslan, şu bilgileri verdi:
''Bu çalışmalara bağlı olarak su ürünleri araştırma istasyonu, bölgedeki 14 baraj gölünde rutin
izleme çalışmalarını devam ettirmektedir. Aylık olarak su numunesi alıyoruz. Rutin analizlerimiz her ay devam ediyor. Amacımız derinliğe bağlı olarak değişimleri azot ve fosfor durumu ile ekolojik sürdürmeyi devamlı kılabilmek. Söz konusu göletlerde alabalık yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmaktadır.
Kafeste yoğun alabalık yetiştirilmesinin suyun dengesini bozup bozmadığını
kontrol ediyoruz. Etkilememesi mümkün değil ve genelde kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Türkiye'de en fazla kafeste alabalık yetiştiriciliği Elazığ'da yapılmaktadır. Birinci sıradayız Türkiye'de. Bizim göl yüzey alanlarımız oldukça geniş, bunların değerlendirilmesi açısından aslında olumlu, ama bunu kontrol altında tutabilmek, yapılan başvuruları dengeleyebilmek önemli.''
Mehmet Küçükyılmaz da suyun kalitesi hakkında bilgi ve veri bulunması açısından yapılan çalışmanın önemli olduğunu söyledi.
Kafes balıkçılığının aşırı yapılması halinde bunun, suyun dengesini bozduğuna dikkat çeken Küçükyılmaz, tarım il müdürlüklerinin bunu dengede tutmaya çalıştığını bildirdi.
Şu anda ''Keban ve Karakaya baraj göllerindeki su kalitesinde bir bozulmanın olmadığını'' vurgulayan Küçükyılmaz, ''Kontroller rutin devam ediyor. Ama bundan sonra yapılacak kafesler ne derece etkiler onu bilemiyoruz. Bu kadar fazla üretim olmasına rağmen suyun dengesinde herhangi bir bozulma yok. Suyun kalitesinde bozulma gördüğümüz zaman tarım il müdürlükleri ile bağlantıya geçiliyor. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Müracaatları kontrol altında tutmak önemli. Elazığ bölgesinde şu anda 113 üretim tesisi var ve yıllık 22 bin 385 ton alabalık üretimi yapılıyor'' diye konuştu.
(SAM-CC-KAK-FFS)10.10.2011 12:23:02