Durmuş Genç - İnsanoğlunun yaşamını sürdürmesinde önemli rol oynayan,
savunma ve avlanmadaki basit el aletlerinde kullanılan ve çok önemli bir
buluş olarak kabul edilen
mermer, artık kadın
işçiler tarafından da işleniyor.
Gelişmekte olan sanayi ve
üretimde kullandığı teknolojiyle dünyanın en önemli
doğal taş üreticileri arasında yer alan
sektörün çalışanlarını ağır ve yorucu olması nedeniyle daha çok erkek işçiler oluştururken son yıllarda artan sayılarıyla kadın işçiler de dikkati çekiyor.
Muğla'nın
Yatağan, Kavaklıdere ve Ula ilçeleri ile Bayır beldesinde faaliyet gösteren birçok mermer fabrikasında kadın işçiler de
ailelerine
destek olmak için çalışıyor.
Muğla'da
bölge ekonomisinin lokomotifi durumunda bulunan, markalaşan ve önemli ihracat rakamlarının yakalandığı
mermercilik, istihdamın gelişmesine de öncülük ediyor. Bölgede birçok kişi bu sektörden geçimini sağlıyor.
Bölgede mermer sektöründe ciddi ilerleme olduğunu söyleyen mermer fabrikası sahibi Sami Çoban, 21 yıldır bölgede bulunan keşfedilmemiş zengin mermer yataklarını Türk ve dünya piyasasına kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.
Tesislerinde üretilen mermerin yaklaşık 30 ülkeye
ihraç edildiğini ifade eden Çoban, şöyle konuştu:
''Sektörde en büyük sıkıntımız işçi bulmak. Ağır ve yorucu olması nedeniyle işçi bulmakta zorlanıyoruz. Yurt dışında yaşanan sorunlardan etkilenmemek için ağırlıkta bir bölge tutmuyoruz. Hemen hemen her bölgeyle ilişkilerimizi iyi tutarak ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Bölgesel olarak yaşadığımız en büyük sorun işçi sıkıntısı. Bu nedenle artık fabrikalarımızda sayıları her gün artan bayan işçileri çalıştırıyoruz. Türkiye'de şu anda işsizlikten bahsediliyor ama hem Muğla'da hem de sektörümüzde işçi bulmakta zorlanıyoruz.''
-''ÇOCUKLARIM İÇİN 15 YILDIR MERMER İŞÇİLİĞİ YAPIYORUM''-
15 yıldır mermer fabrikalarında işçilik yaptığını belirten 35 yaşındaki Celile
Yaşar, yaşadığı en büyük zorluğun işin ağır ve yorucu olması olduğunu söyledi.
Mermer sektörünün ağır olması nedeniyle bir bayan için çok zor olduğunu kaydeden Yaşar, ''Yeri geliyor ağır taşları kaldırıyoruz, su içerisinde çalışıyoruz, bu nedenle çoğumuz da hastalanıyoruz. Özellikle bel bölgesinde rahatsızlıklar yaşıyoruz. Fakat bölgemizde yaşadığımız yerin yakınında başka çalışacağımız iş alanı yok. Bir oğlum, bir kızım var. Biri okula yeni başlayacak, biri lise eğitimi alıyor. Çocuklarıma daha iyi bir gelecek sunabilmek için çalışıyorum. Böylelikle hem eşime hem de aile bütçemize katkı sağlıyorum. Bunun için mutluyum'' dedi.
Sektörde 3 yıldır çalışan 20 yaşındaki Dilek Uyar ise en büyük zorluğun 8 saat ayakta çalışmak olduğunu kaydetti.
Ailesine destek olmak amacıyla çalıştığını ifade eden Uyar, ''Mermer fabrikası evimize yakın ve aileme katkı sağlamak istiyorum. Bu nedenle 3 yıldır mermer fabrikasında çalışıyorum. Mermer taşlarını ayırma bölümünde çalışıyorum. 8 saat ayakta çalışıyor ve taşları kaldırıyorum, bu nedenle beni en çok bunlar yoruyor. Ama kendimi geliştirmek açısından iyi bir yerde çalışıyorum'' diye konuştu.
Fabrikada maden mühendisi olarak görev yapan Fatma Yılmazsoy ise mermer sektörünün kadınlara göre çok ağır bir sektör olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
''Fabrikada iş ortamı olarak tek erkeğin yapabileceği işi tek bayana yüklemiyoruz. Fabrikada görev yapan bayanlar üretim ortamında çalışmalarını sürdürüyor. Mermerin kesilip ebatlanmasından sevkiyatına kadar olan bölümlerde görev yapıyorlar. Artık bayanlar da taşın altına elini soktu ve bu sektörde kendilerini göstermeye başladı.''
(DG-GY-HAN)06.09.2011 12:57:07