Fatih Tekcan -
Kocaeli Büyükşehir Başkanı
İbrahim Karaosmanoğlu, eniştesinin müstakil evine kaçak 2 kat çıkarak yaptığı binanın 17
Ağustos Marmara depreminde yıkılması sonucu hayatını kaybeden kız kardeşini enkazdan çıkarırken yaşadığı acıyı unutamıyor.
Karaosmanoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara
Depremi sırasında o dönem yeni yaptığı
Yuvacık'taki 4 katlı binada kaldığını, eve bir şey olmadığını, ancak büyük korku ve panik yaşadıklarını söyledi.
Deprem şokunu atlatıp dışarı çıktıktan sonra çevreden haberler gelmeye başladığını dile getiren Karaosmanoğlu, bir süre sonra ''Aşağı Yuvacık yıkıldı'' bilgileri geldiği belirtti.
Depremden yarım saat sonra bir arkadaşının aracını alarak kız ve erkek kardeşini bulmak amacıyla Aşağı Yuvacık'a gittiğini anlatan Karaosmanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
''Her ikisine de baktım, gerçekten binalar harabe haline gelmiş. Önce erkek kardeşime bakmaya gittim. Baktım ki bina tamamen yıkılmış. Oradakiler
küçük kardeşimi yaralı çıkardıklarını ve hastaneye götürdüklerini söylediler. Daha sonra kız kardeşimin evinin bulunduğu yere gittim. Baktım orada da bina yıkılmış. Hatta kendim gittim binanın boşluklarından istifade ederek kız kardeşimin öldüğünü gördüm. Kolunu tuttum baktım ki herhangi bir nabız yok. Sıkışmıştı zaten kardeşim. Çok zor bir durumdu. Çok üzüntü verici bir durum.
Allah kimsenin başına vermesin. Bir korku yaşıyorsunuz ve endişe içerisindesiniz. Allah bir daha yaşatmasın. Aradan 12 yıl geçse de acılar hala taze.''
-ANNESİ, KARAOSMANOĞLU'NA KIZDI-
Kız kardeşi Halime Altaş'ın
vefat ettiği evin yapıldığı sırada kendisinin eski Yuvacık Belediyesi başkanı olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Depremin olduğu yıl belediye başkanı değildim. Aday olmamıştım. Kardeşim o binanın bir kısmını 4-5 yıl önce benim belediye başkanlığı yaptığım dönemde yaptı. İki katı yaptı, 3. katı çıkıyordu. Orada iki kat ruhsat veriyor. Baktım kaçak yapılıyor, plan dışı. Ben tabi binayı durdurdum. Binayı durdurunca annemin haberi oldu. Tabi kızdı.
Annem bana haber gönderdi, 'başkan gelsin' diye. Gittim annemin yanına, baktım annem öfkeli. Kızdı. Dedim 'anne hayırdır?' Dedi ki 'Oğlum kız kardeşinin binasını durdurmuşsun. Gökyüzüne mi acıyorsun, kıskanıyor musun?' Annem eski insan.
Plan falan anlatamazsın. Onun anlaması mümkün değil. Benim dönemimde eniştem kaçak kat çıkamadı, ancak benden sonra evin üzerine kaçak 2 kat yaptırdı, bina da depremde yıkıldı. Orası kız kardeşime ve bir çocuğuna
mezar oldu. Diğer çocukları da yaralandı. Acı bir hikaye.''
İmar konusunda yöneticilerin sözünü dinlenmeyen, plana, kanuna, düzene uyulmayan halkın da bu konuda sorumlu olduğunu dile getiren Karaosmanoğlu, ''Aç gözlülük, hırs, yapayım da ne olursa olsun mantığı var. ''Bir adamın binasını 7 kattan 9 kata çıkarmışlar. Gene gitmiş belediyeye 'ya benim bir kat daha yapmama lazım' demiş'' diye konuştu.
-''İMAR PLANI KONUSUNDA TAVİZ VERMİYORUZ''-
Karaosmanoğlu, toplumun deprem konusunda bilinçli olması gerektiğini, kendilerinin de bunun için çalıştığını vurgulayan Karaosmanoğlu, ''İnsanları öldüren, acı veren, deprem değil
sakat binalar. Binanızı depreme uygun olarak yaparsanız bu acıları yaşamazsınız'' dedi.
Eskiden kaçak yapılar konusunda belediye başkanlarının
baskı altında olduğunu hatırlatan Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
''Disiplini oturtmamışsanız çevrenin müthiş bir baskısına maruz kalıyorsunuz. Şu anda Kocaeli'de baskı var, ama en küçük bir taviz yok. İmar planı konusunda taviz vermiyoruz. Kentsel dönüşümü sonuna kadar uyguluyoruz ve kenti zemin etüdü yaptığımız sağlam yere kaydırıyoruz. Vatandaşa yardımcı oluyoruz. Vatandaşın önünü açıcı çalışmalar yapıyoruz. İşi kolaylaştırıyoruz. Ama diyoruz ki vatandaşa, 'Kardeşim bu kurallara uyacaksınız. Belediyeye müracaat edeceksin. zemin etüdünü yapacaksın. Biz de sen önünü açacağız.' Sistemimiz bu şekilde işliyor.''
(FTH-FFS)16.08.2011 11:26:53