İnönü Üniversitesi (İÜ) ve Hayvan Deneyleri Etik Kurulu tarafından ''Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Eğitim
Kursu''' düzenlendi.
Tıp Fakültesi Amfisinde 8 gün sürecek kursa doktorlar, eczacılar, 4'üncü
sınıf tıp öğrencileri ve biyologlar olmak üzere il dışından ve ilden 58
kursiyer katıldı.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Eğitim Kursu Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet
Kızılay, yaptığı açıklamada, bugün itibariyle kursun 7'ncisini düzenlediklerini belirtti.
Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Eğitim Kursu'nun 80 saati içeren uzun ve kapsamlı bir kurs olacağını ifade eden Kızılay, şunları kaydetti:
''Şuanda
deney hayvanı ile araştırma yapabilmek için her araştırmacı bu kurslara katılarak, mutlaka
sertifika almak zorunda. Sertifikası olmayan araştırmacıların deney hayvanları ile çalışma yapması cezaya tabi. Bu kursa tıp doktorları, eczacılar, diş hekimleri, biyologlar, ve 4'üncü sınıf tıp öğrencileri gibi sağlık alanında eğitim almış insanlar katılıyor. 40 saat teorik, 40 saat ise pratik
derslerimiz var. 80 saatin altında ders alanlar sertifika alamaya hak kazanamıyorlar.''
Kurs boyunca kursiyerlere ''hayvan deneyleri etiği, deney hayvanları laboratuvarının işletilmesi, hijyenik koşulları, kimyası deney hayvanlarıyla bulaşacak hastalıklar, deney hayvanlarıyla nasıl çalışılabileceği'' konularda eğitim verileceğini dile getiren Kızılay, 28 Haziran'da yapılacak sınav sonrasında başarılı olanlara sertifikalarının verileceğini bildirdi.
Kızılay, İnönü Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim ve
Araştırma Merkezi'nin çok iyi bir yerde olduğunu belirterek, ''Sertifikalı bir merkeze sahibiz. Merkezimizde çok sayıda tıbbı araştırma yapılmakta. Birçok yenilik burada yapılan çalışmalar sonucunda bilimsel yayına dönüştürülerek, uluslararası alanda yayınlanmakta'' diye konuştu.
(YSM-AY-YLZ)20.06.2011 18:06:23