Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, istihdam alanındaki en önemli sorunun mesleksizlik olduğunu söyledi.
Hatay
Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) tarafından yürütülen ''
İstihdama Giden Yol''
Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında yürütülen ''Mobilya Ustası Yetiştirme Kursu''
sertifika töreni Anemon Otel'de gerçekleştirildi.
Mardinli, etkinlikte yaptığı konuşmada, işsizliğin önlenmesi, kalkınmanın sağlanması ve gelir dağılımının düzelmesi adına düzenlenen bu tür kursların büyük önem arz ettiğini ifade etti.
Son dönemde yapılan yatırımların artması, iş gücünün eğitilmesi ve teknolojik yetersizliklerin ortadan kalkmasıyla istihdam alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirten Mardinli, ''İnsan kaynaklarına ve iş gücüne yatırım
Avrupa Birliği'nin (AB) önem verdiği iki konu. Bu tür kurslarda bu yolda atılmış adımlardır. Bütün eğitimlerde
toplumun her kesiminin katkısına ihtiyaç vardır. Dünyada yaşanan değişim daha kaliteli ve yeni
üretimi zorunlu kılıyor. Toplumun bu gelişmelere ayak uydurabilmesi için meslek eğitimi çok önemli'' diye konuştu.
Mardinli, üretim ve istihdamı ekonominin merkezine yerleştirmenin ve iş gücü eğitimine ağırlık vermenin önemli olduğunu, mevcut teknolojinin kullanımı da kalifiye elemanlar sayesinde gerçekleşeceğini söyledi.
İşsizlik rakamının ülkede yüzde 9,9'a kadar gerilediğini hatırlatan Mardinli, ''İstihdam alanındaki en önemli sorun mesleksizliktir. Uzmanlar meslek becerilerini geliştirmek için kurlar düzenleyip bu açığı kapatmaya çalışıyor. Mobilya ustası yetiştirme kursu da 6'ıncı ayını doldurarak bu alanda önemli bir açığı kapatacak'' dedi.
Antakya Belediye Başkanı Lütfü
Savaş ise, Antakya'nın son dönemde kendine yakışır hamleleri, kentteki birlik ve beraberlik ruhu sayesinde gerçekleştirdiğini, gelecek nesillere daha iyi bir yer bırakmak için çalışmaların son hızla devam ettiğini kaydetti.
Sivil toplum
örgütlerinin kendi aralarında
dayanışma göstererek önemli AB projelerini hayata geçirdiğini belirten Savaş, ''Bir çok örgüt gençlerin eğitimi için adımlar atıyor, geleceğin imarı için çalışmalar yapıyor. Umarım
mobilya konusunda büyük işletmeler kurularak geçlerin çalışmak için kentin dışına çıkmasına engel oluruz'' diye konuştu.
HASİAD Başkanı Yahya Kemal Nalçabasmaz da Hatay'da AB'den hibe projesi kazanan ilk
sivil toplum kuruluşu olarak bu misyonunu devam ettirdiklerini, bu çerçevede iş çevrelerinin gelişmelerini, ihtiyaçlarını tespit ederken Antakya ve
Türkiye için çok önemli,
mobilya sektörünü ele aldıklarını kaydetti.
Mobilya sektörü öncelik kabul ederek sektörün en önemli temel sorunu olarak görülen iş gücünün eğitimi konusunda proje hazırladıklarını belirten Nalçabasmaz, sonuç olarak AB fonlarından 284 bin Avro'luk hibe kazandıklarını, mobilya sektörü seçiminde haklı çıktıklarını söyledi.
Nalçabasmaz, kursu, Hatay
Erol Bilecik Teknik ve Endüstri
Meslek Lisesi gibi en iyi şekilde yetişmiş, piyasaya hazır, yeterli
teknik kapasiteyle donanmış bir yerde yaptıklarını, 100 kişi olarak başlayan eğitimi 92
kursiyer başarıyla tamamlamış bulunduğunu kaydetti.
Eğitim tamamlandığı anda kursiyerlerin 3 te 1'i işe başlamış olması doğru iş yapmış olmanın huzurunu yaşattığını belirten Nalçabasmaz, kursiyerlere olan ilginin, işe başlama oranının, önümüzdeki süreçte artırmaya devam edeceğine inandığını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından kursun gerçekleştirilmesinde katkısı bulunan
İŞKUR İl Müdürü Ahmet
Bulanık, Marangozlar ve Hizarcılar Odası Başkanı Mehmet Ali Yapar ve Erol Bilecik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Sabri Tazeaslan'a birer plaket, kursu başarıyla tamamlayan 92 kursiyere de sertifikaları törenle verildi.
(KLÇ-İSÖ-ST)07.10.2011 10:28:07