Milli Piyango'nun 19 Temmuz tarihli çekilişi için satışa sunulan biletlerin üzerinde
İstanbul Valiliği binasının fotoğrafı yer alacak.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada,
İstanbul Valisi Hüseyin
Avni Mutlu'nun uygun görmesi ile İl
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünce iletilen yazı ve fotoğrafın, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığı belirtildi.
Valilik binasının tarihçesine de yer verilen açıklamada, Bab-ı Ali'nin, yüksek kapı, yüce kapı anlamlarını taşıdığı ve sadrazam konağını işaret ettiği vurgulandı.
Bu mekanın resmen Bab-ı Ali olarak 1756 yılında Sultan 3. Osman tarafından açıldığı, böylece sadrazam konaklarının sürekli olarak bulunduğu ve devletin fiilen de yönetildiği merkez halini aldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''
İstanbul Valiliği binası, 1839 yılındaki
yangından sonra 1844'ten itibaren sadrazamın ikametgahı olmaktan çıkarılarak tamamen devlet dairesine dönüştürüldü. Bab-ı Ali yedi kez yandı. Defalarca yanan ve yenilenen bu yapılar, günümüze Stefan kalfanın yatay kuruluşlu sade ampir cepheli yapılarıyla ulaştı. Bab-ı Ali,
Osmanlı Devleti'ndeki ilk kamu binasıdır. 1844'te yapılan yeni Bab-ı Ali'nin yeri, işleviyle birlikte değişmiştir. Ana Bab-ı Ali yapısı 1844'teki yapımının ardından iki büyük yangın daha geçirmiştir.
İlk yangında ortada
Şura-yı Devlet'i (
Danıştay) barındıran kesimin ve güneydoğu ucunun bir kısmı yanmış ve hızla onarılmıştır. 1911'deki ikinci yangında ise orta kesim yeniden yanmış bir daha onarılmayarak ortadan kaldırılmıştır. Bu binada, 60 sadrazam (
Başbakan), 48 Reisülküttab (
Dışişleri Bakanı), 22 Vakanivüs (Resmi
Tarihçi) ve 31
Mayıs 2010 tarihi itibarıyla Hüseyin Avni Mutlu
Cumhuriyet Döneminin 24. İstanbul Valisi olarak görev yapmaktadır.''
Cumhuriyetten itibaren eski Sadaret dairesinin, Vilayet Konağı olarak kullanılmaya başlandığı ve yapı üzerindeki neoklasik bezemelerin kaldırılarak yalın bir biçimde sıvandığı belirtilen açıklamada, Vilayet Konağı'nda 1980'lerin sonlarında ve 1997 yılında başlatılan
restorasyon çalışmalarının, 2003 yılından itibaren geliştirilerek sürdürüldüğü ifade edildi.
Binanın üst katındaki salon ve koridorların, tarihi dokuya uygun olarak Barok tarzında süslemeler ve
altın varaklarla bezendiği kaydedilen açıklamada, Osmanlı döneminde padişahın önemli günlerde, Sadrazamın ise her gün bu kapıdan girdiği bilgisine yer verildi.
(ÇİĞ-NER-SEM)04.07.2011 13:28:44