İstanbul Üniversitesi (İÜ)
Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Mine Koçyiğit, Türkiye'nin bitki zenginliğinin 40 yıldır büyük tehdit altında olduğunu söyledi.
Koçyiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin zengin
doğal bitkisi örtüsüyle dünyanın en önemli
ülkelerinden biri olduğunu hatırlattı.
Özellikle son dönemde gündeme gelen bitki kaçakçılığının Türkiye'de yıllardır yaşanan bir sorun olduğunu ifade eden Koçyiğit, yabancıların bilimsel çalışma amacıyla Türkiye'den
yurt dışına bitki götürmesinin izne tabi olduğunu belirtti.
Türkiye'nin bitki zengini bir ülke olduğunu, ancak bu zenginliğin 40 yıldır tehdit altında olduğunu savunan Koçyiğit, şöyle konuştu:
''Son zamanlarda ülkemizden bitki kaçakçılığı artmaktadır. Fakat bu sorun yıllardır var. Ülkemize turist olarak gelen bazı kişiler GPS kayıtlarından istedikleri bitkiye rahatlıkla ulaşıyor.
Bitki kaçakçılarının yurt dışına izinsiz çıkardığı bitkiler oradaki laboratuvarlarda incelemeye alınıyor ve gen bankalarında saklanıyor. Belirli araştırma merkezlerinin veya ilaç şirketlerinin yönlendirmesiyle temin edilen bitkilerden kısa veya uzun vadede büyük kazançlar elde ediliyor. Yani ülkemizdeki bir bitki kaçırılıyor, ilaç olarak dev firmalar tarafından bize geri satılıyor.''
Sahip olunan zenginlikleri koruyabilmek için koruyarak kullanmayı önerdiklerini hatırlatan Koçyiğit, bu kapsamda 2 projeyi bitki zengini
Kahramanmaraş'ta gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Türkiye'nin dünyada bitki türleriyle zengin bir ülke olduğunu, Kahramanmaraş'ın ise bu zenginliğe ev sahipliği yaptığını vurgulayan Koçyiğit, özellikle botanik bilimiyle ilgilenen araştırmacıların Kahramanmaraş'a mutlaka gittiğini söyledi.
Kahramanmaraş'ın her
mevsim farklı bitki türlerine ev sahipliği yaptığını, özellikle orkide bitkisininde ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Koçyiğit, şunları kaydetti:
''Kahramanmaraş bitki çeşitliliği bakımından bir çok ülkeden fazla zenginliğe sahip. 250 bin kilometre kare yüz ölçümlü İngiltere'de bin 850 bitki türü, 50 bin kilometre kare yüz ölçümüne sahip Hollanda'da bin 600 bitki türü varken, yüz ölçümü sadece 14 bin 327 olan Kahramanmaraş'ta 2 bin 500 bitki türü ile ülkelerle kıyaslanabilecek bir zenginliğe sahiptir. Kahramanmaraş ili uzun yıllardır birçok botanikçinin ilgisini çekmiş ve çeşitli floristik çalışmaların merkezi olmuştur.
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neriman Özhatay koordinatörlüğünde yürütülen birçok çalışmada, Kahramanmaraş'ın rengarenk çiçekleri gözler önüne serilmiştir.''
-YASA DIŞI TOPLAMALARDA DİKKATLİ OLUN-
Vatandaşları özellikle
yasa dışı toplamalarda dikkatli olmaya davet eden Koçyiğit, Kahramanmaraş'ta sadece Ahir, Engizek, Berit, Binboğa, Kayranlı ve Keklikoluk Dağlarında 649 endemik bitki bulunduğunu, bunlardan 193 tanesinin tehdit altında olduğunu belirtti.
Koçyiğit, ''Bitki açısından önem taşıyan kıyı kumulu, sulak alan, mera, fundalık, turbalık, doğal
yaşlı orman gibi alanlarda plansız ya da iyi planlanmayan yapılaşma, yasa dışı toplama, yanlış otlatma ve sürdürülebilir olmayan tarım ve ormancılık politikaları gibi etkenler bitkileri için birer tehdit unsurudur'' dedi.
Koçyiğit,
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve
Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı ve
Bakü-Tiflis
Ceyhan Boru Hattı
Proje Direktörlüğü işbirliğinde yürütülen ''Küçük Yatırımlar Fonu; Ormanlarımızın Ekonomik, Sosyal ve Çevresel Katkıları Üzerine Yerel Uygulamalar'' başlıklı proje kapsamında Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Başkonuş Orman İşletme Şefliği Amenajman Planı'na biyolojik çeşitliliğin entegre edilmesi projesi çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.
(İHD-CNR-MRT-GKH)16.08.2011 10:24:46