Isparta Sağlık İl Müdürü Süleyman
Önal, çeşitli sağlık sorunu olan vatandaşları, oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka doktorlarına başvurmaları konusunda uyardı.
Süleyman Önal, yaptığı açıklamada,
Ramazan ayının genellikle kilo alınan bir dönem olarak bilindiğini ancak, uzman gözetiminde, düşük kalorili, sağlıklı besinler oluşan, araları iyi belinmiş bir programla sağlık bir vücuda sahip olunabileceğini söyledi. Önal,
iftar ve sahurda bol su tüketilmesinin, iftarda bir tabak yemekten sonra 15 dakika kadar yemeğe ara verilmesinin ve fiziksel etkinliklerin artırılmasının alınabilecek genel önlemlerden başlıcaları olduğunu kaydetti.
-REFLÜ ŞİKAYETİ OLANLAR-
İftarda yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanın
reflü olasılığını azaltan etkenlerden biri olduğunu anlatan Önal, iftarda az yiyerek, 3 saat sonra
küçük bir öğün alınmasının da
midenin aşırı dolmasını engelleyeceğini iletti. Sahurda ise az hafif yiyeceklerin ve yemekten sonra hemen uyunulmamasının gece reflüsünü engelleyeceğini belirten Önal, ''Reflü için doktorunuzun önerdiği ilaçların iftarda ve sahurda alınması, gün boyu aç kalan ve yüksek miktarda asit salgılayan midenizin salgılamasını azaltır'' dedi.
-GASTRİT VE ÜLSERİ OLANLAR-
Özellikle mide şikayetleri olanların, daha önce mide ülseri veya kanaması geçirenlerin oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka bir uzman doktorla görüşmelerini
tavsiye eden Önal, kontrollerin yapılmadığı durumlarda, oruç tutulmasının ciddi mide ve on iki
parmak bağırsağı kanamalarına neden olabileceğini konusunda uyardı. Ramazanda
aspirin ve ağrı kesici kullanımına da dikkat edilmesini isteyen Önal, mide için zaranlı olan bu ilaçların doktor önerisi olmadan kullanımının, oruç sırasında tehlikeli kanama ve mide delinmelerine neden olabileceğini söyledi.
-KARIN AĞRILARI-
Önal, Ramazanda
karın ağrısı yaşayanların, nedeninin belirlenmesi ve
tedavi edilebilmesi için mutlaka doktora başvurması gerektiğini belirterek,
apandisit, bağırsak tıkanıklığı veya delinmesi gibi acil tedavi gerektiren rahatsızlıkların Ramazanda da görülebileceğinin unutulmamasına dikkati çekti.
-BULANTI VE KUSMALAR-
Ramazanda uzun bir
açlık sonrası iftarda fazla
gıda alınması nedeniyle bulantı ve
kusma olaylarının görülebileceğini bildiren Önal, genellikle yemekten 2 saat sonra görülen kusma olayları karşısında vatandaşların mutlaka doktora başvurmalarını istedi.
-SAFRA KESESİ PROBLEMİ OLANLAR-
Çeşitli pankreas rahatsızlıkları bulunanların oruç tutmadan önce mutlaka doktor onayı almasını gerektiğine dikkati çeken Önal,
safra kesesinde oluşan taşların safra kanalına düşmesi sonucu istenmeyen durumların yaşanabileceğini kaydetti. Önal, kronik pankreatit hastalarının doktor izni olmadan oruç tutmaması gerektiğini belirterek, oruç tutacakların ise önerilere sıkı sıkıya bağlı kalması, insülin düzeylerinin ayarlanması ve pankreas enzim takviyesi yapılması gerektiğini bildirdi.
-ORUÇ TUTULMAYA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER-
Önal, daha önceden belirlenmiş yeme borusu, mide, bağırsak,
karaciğer, safra kesesi veya pankreas hastalığı olanların mutlaka doktor ile görüşerek oruç tutmaya başlamalarını tavsiye etti. Doktorun bazı incelemeler veya tedavide değişiklikler yaparak vatandaşlara oruç için önerilerde bulunabileceğini belirten Önal, herhangi bir sağlık sorunu olmayanları ise oruç tutarken ortaya çıkacak şikayetleri önemsemelerini ifade etti.
Önal, ramazan ayında ortaya çıkacak, özellikle dışkı renginin
kahverengi veya kırmızı olması, kahve telvesi şeklinde kusma, şiddetli bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi durumlar karşısında vatandaşların acilen hastaneye başvurmalarını istedi.
(ME-BNY)05.08.2011 16:52:44