Bursa'nın
İnegöl ilçesi Kemalpaşa Mahallesi Ocakbaşı Sokağı eski sırnaz yolunda bulunan Küme Evleri'nde oturan yaklaşık 250 vatandaş, Türkiye'ye yakışmayan şartlarda yaşamlarını sürdürüyor. 37 hanenin yolu, suyu ve kanalizasyonu yok.
Çevre yolunun hemen yan tarafında bulunan evlerde lüks bir hayat yaşanırken yolun diğer tarafında bulunun Küme Evleri'nde içilecek su bile yok. Bahçelerinde tulumba bulunan köy sakinleri buradan çektikleri ve insan sağlığını tehdit eden suyu içiyor. Kimi köy sakinleri ise 900 metre uzakta bulunan çeşmeden damacanalarla su taşıyor. Su sıkıntısının yanı sıra köyde kanalizasyon sıkıntısı da var.
Kanalizasyonun bulunmamasından dolayı pis kokuların sardığı yerleşim yerinde
halk İnegöl Belediyesi'nden 20 senedir
yardım bekliyor.
Lösemi
hastası
Cemal ve Nurullah Ömeroğlu kardeşler de mahalle sakinlerinden. Kendisi gibi
lösemi hastası olan ve bir süre önce
ilik nakli ile tedavisi gerçekleştirilen 13 yaşındaki ağabeyi Cemal Ömeroğlu ile birlikte her gün 900 metre uzakta bulunan çeşmeden evlerine su taşıyan Nurullah Ömeroğlu, "Suyumuzu yapsınlar, yolumuzu yapsınlar. Tulumba suyu içiyoruz. Bazen de çeşmeden gelip su alıyoruz, suyu taşırken de zorlanıyoruz." dedi.
"TULUMBA SUYUNDAN YOSUN AKIP BÖCEK ÇIKIYOR"
Bir ayaklarının hastanede diğer ayaklarının evde olduğunu söyleyen kadınlar, "Bize ya bir su versin ya da bir kanalizasyon döşesin.
Çocuklar sarılık hastası oldu. Yaz olduğunda kokudan dışarı çıkamıyoruz. Bizi de görsünler, bizim yolumuz ve suyumuz yok. Evlerimizin arkasında bulunan
tuvalet çukurları dolduğu için gideri dışarı vermek zorunda kaldık. Paramız olmadığı için çektiremiyoruz. Çeşmeye günde 5 ile 6 sefer giderek ancak yemek yapabiliyoruz. Tulumba suyundan
yosun akıp böcek çıkıyor. Tulumba suyu içe içe hasta olduk. Paramız da yok çarşıdan alıp içelim. Çeşmeden götürmek zorunda kalıyoruz." diye konuştu.
Bu arada yeni yapılan çevre yoluna 100 metre uzaklıkta olan evlerin elektriği ve telefonu bulunuyor. Resmiyette bağ evi gözüken evlere İnegöl Belediyesi "Çevreyolu geçtikten sonra evler tarım arazisinde kaçak gözüktüğü için"
hizmet götüremeyeceğini belirtiyor. Belediye, hizmet götürülmesi durumunda buradaki kaçak yapılaşmanın artacağını öne sürüyor.
"HANGİ HANEYİ AÇARSAK MUTLAKA BİR HASTA VAR"
Yetkililere "Künkleri kendimiz alıp
araç gereci siz verin bunu buraya bağlayalım" dediklerini ifade eden mahalle sakini Rıfat Yılmaz, "Gittik künklerde anlaştık ama makineleri gönderip künkleri kanalizasyon sistemine bağlamaya izin vermediler. Künkleri kendimiz alıp döşeyelim dedik onları da kabul etmediler. Suyun borusunu da kendimiz alalım dedik onu da kabul etmediler." şeklinde konuştu.
İnegöl
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi
Yıldırım, Başbakan'ın yerel yöneticilere verdiği "Kaymakam yerinde durmayacak, belediye başkanı yerinde konuları izleyecek şikayetleri dinleyecek." şeklindeki emrini hatırlatarak, "Buralar bağ evi ise yakında bulunan diğer yerlere neden su verilmiş. Onu özellikle öğrenmek istiyoruz. Neden bin 500 metreye, bir tek eve su gidiyor da 6 yüz metre uzaklıktaki buraya su gelmiyor. Bu düşündürücüdür.
Tarım arazisi sadece burası mıdır. Nice birinci
sınıf tarım arazilerine neler yapılmıştır da buradaki 300 tane garip insanımızın yardımına neden gidilmiyor. İşte bir evden iki tane lösemi hastası çocuk. Bu çocukların yüzü suyu hürmetine dahi bu hizmet buraya verilmelidir. Hangi haneyi hangi evi açarsak mutlaka bir hasta var. Nedendir, işte mikrop var. Nedendir, yaşanmaz durumdaki yerde yaşamak istiyorlar.
Borç harç borularını almışlar, gelin boruları döşeyin diyorlar. Neymiş efendim döşerlerse yasallaşırmış. 20 senedir burada oturuyorlar, 20 senedir azap çektirmenin mantığını anlamış değilim." diye konuştu.