Sakarya'da bir ilkokul mezunu ile bir
profesör okullarda birlikte
seminer veriyor.
Engellilere yönelik çalışmalarıyla tanınan
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar ile ilkokul mezunu spastik engelli Ayhan Yarıcı, Büyükşehir Belediyesi tarafından orta
öğretim okullarında gerçekleştirilen 'Sevgiye Engel Yok' seminerlerini birlikte veriyor. Bugüne kadar 2 bin öğrenciye ulaşan Seyyar ve Yarıcı, "Birbirimizden çok şey öğreniyoruz." dediler.
Sakarya, ilginç bir seminer dizisine ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediyesi
Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Sevgiye Engel Yok' seminerinde en çok semineri veren isimler dikkat çekiyor. Bir profesörle bir ilkokul mezunu birlikte seminere katılıyor.
Prof. Dr. Ali Seyyar, Ayhan Yarıcı ile çalışmaktan son derece mutluluk duyduğunu ve büyük bir keyif aldığını belirterek, "Seminerler çok verimli geçiyor.
Öğrenciler, karşılarında engellilerin sorununu engelli birisinden dinliyor. Hem akademik yönden hem de engelli olmanın zorluğunu yaşayan bir kişinin engellilerin durumunu anlatması etkili oluyor. Ben Ayhan'dan, Ayhan da benden çok şey öğreniyor. Seminerde birbirimizi tamamlıyoruz. Ayhan'ın kıvrak zekasına ve espri gücüne de hayranım. Kendini çok iyi yetiştirmiş. Engellilerin yaşadığı zorlukları etkili bir dille anlatıyor." diye konuştu.
Ayhan Yarıcı ise bir profesörle çalışmaktan ve birlikte seminer vermekten onur duyduğunu dile getirerek, "Bir profesörle, sıradan bir engellinin birlikte seminer vermesi önce öğrencileri şaşırtıyor. Sonra alışıyorlar. Öğrencilere biraz espri katarak bir engelli olarak yaşadığım sıkıntıları dile getiriyorum. Bu da etkili oluyor. Bu güne kadar 2 bin öğrenciye ulaştık. Öğrencilere bir şey anlatmak beni o kadar çok mutlu ediyor ki anlatamam. Öğrencilerle birlikte olurken kendimi çok iyi hissediyorum." ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Davut Yüce ise seminerlerin bu eğitim dönemindeki bölümünün sona erdiğini, gelecek sene devam edeceğini kaydetti. Engelli bireylerin toplumla bütünleşme sürecinin ilk aşamasının okul kültürü olduğunu kaydeden Yüce, şöyle dedi:
"Bu yaklaşımdan dolayı 'Sevgiye Engel Yok' seminerleri düzenledik. Engelli bireyin toplumla bütünleşme sürecinin ilk aşaması okul kültürüdür. Bu yaklaşımdan hareketle, toplumun engellilere bakış açısına yönelik ilk olumlu kazanımları okullarda oluşturmayı hedeflediğimiz projeyle, okul yöneticilerinden öğretmenlere, yardımcı personelden öğrenci ve velilere kadar engellilere yardımcı olmalarını
teşvik etmek için, engelli olmayan öğrencilerin, engellilik konusunda bilgilendirilmesini sağladık."