İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr.
Ekmeleddin İhsanoğlu, iş gücü piyasalarındaki
krizin, İİT üyesi ülkelerin yoksulluğu azaltma çabalarını engellediğini söyledi.
İhsanoğlu, İİT'ye üye ülkelerin çalışma bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek ''İİT Çalışma Bakanları Zirvesi'' öncesinde
Yıldız Sarayı Maveran Köşkü'ndeki IRCICA'da düzenlediği basın toplantısında, İİT'nin 40 yıllık tarihinde ilk kez çalışma bakanlarının bir araya geldiğini belirtti.
Daha önce kadın ve su konularında, ilgili bakanların katılımıyla iki ayrı zirve düzenlediklerini anlatan İhsanoğlu, ''
Kadının
toplumdaki yerinin güçlendirilmesi ve kadının karar alma mekanizmalarında daha çok görev almaları hususunda yaptığımız çalışmalar bilinmektedir. Burada çok önemli bir
belge kabul edilmiştir. Bu belgenin ötesinde kadın meseleleriyle ilgili Kahire'de kurum inşa edilmiştir'' diye konuştu.
İhsanoğlu, suyla ilgili düzenledikleri zirvede de İİT'nin su konusundaki vizyonunu belirleyen bir belge üzerinde çalışıldığını ve yakın bir zamanda bu belgenin de kabul edileceğini ifade etti.
Bugün gerçekleştirilecek zirvede ise çalışma bakanlarını ilk kez bir araya getirdiklerini söyleyen İhsanoğlu, ''Bizim bu toplantıdan önemli beklentilerimiz var. Bizim 10 yıllık aksiyon planımızda, kabul edilen şu hususlar yani
ekonomik ve sosyoekonomik gelişmelere aktif olarak İslam ülkelerinde
refah ve gelişmenin sağlanması hususunda bir
takım programlar ve hedefler tespit edilmiştir. Katma değeri yüksek olan istihdam sahaları açmak ve mevcut istihdam
işgücü kapasitelerini geliştirmek hedeflenmiştir'' dedi.
İslam ülkelerindeki duruma bakıldığında, işsizlik oranının toplam iş gücünün yüzde 14'ü seviyesinde olduğunu anlatan İhsanoğlu, bunun yüksek bir oran olduğunu, sebeplerine bakıldığında iş imkanlarının azlığının, işgücü becerilerinin piyasanın talepleriyle uyuşmamasının, verimliliğin düşük olmasının, ekonomideki istikrarsızlığın ve mevsimlik işlerin görüldüğünü kaydetti.
''İş gücü piyasalarındaki kriz, İİT üyesi ülkelerin yoksulluğu azaltma çabalarını engellemektedir'' diyen İhsanoğlu, bu bakımdan bu zirvenin çok önemli olduğunu vurguladı.
İslam ülkelerinin nüfusunun, dünya nüfusunun yüzde 22'sini teşkil ettiğini belirten İhsanoğlu, dünya petrol rezervinin yüzde 60'ının İslam ülkelerinde bulunduğunu, ekilebilir
arazi ve tarım kaynaklarının yüzde 21'inin yine İslam dünyasında olduğunu söyledi.
İTT olarak sürdürdükleri ekonomik faaliyetlerdeki temel önceliklere değinen İhsanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''
Temel önceliklerimizin birincisi üye ülkelerin ekonomik verimlilik ve üretkenliklerinin arttırılmasıdır. İkincisi üye ülkeler içinde kırılgan ve ekonomik etkilere daha çok maruz kalan savunmasız kesimler arasındaki istihdamın
teşvik edilmesini ve desteklenmesini amaçlıyoruz. Bu kapsamda aralarında mikro-finansman,
iş sağlığı ve güvenliği konularını da kapsayan mesleki ve
teknik eğitimde birçok program ve proje geliştirilmiştir. Bu çerçevede bu toplantı önemli bir safha kaydedecektir.''
-SOMALİ'DEKİ SON DURUM-
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İhsanoğlu,
Somali'deki son duruma ilişkin, Somali'deki felaketin gelmekte olduğunu ilk olarak İİT'nin gördüğünü, Ocak ayından itibaren bu ülkenin değişik bölgelerine heyetler gönderdiklerini söyledi.
Mart ayının başında Mogadişu'da ilk insani
yardım ofisini açtıklarını, Mart ayından sonra bütün uluslararası camiaya Somali'ye acil yardım için
çağrı yaptıklarını hatırlatan İhsanoğlu, kendi imkanlarıyla da bazı yardımlar göndermeye başladıklarını ifade etti.
Haziran ayında Kazakistan'daki
Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Somali Yardım Fonu'nun kurulmasını karara bağladıklarını, 11 Temmuz'da birtakım yardımların gönderilmeye başlandığını belirten İhsanoğlu, 14 Temmuz'da Somali'nin 4 bölgesini kıtlık bölgesi ilan ettiklerini söyledi.
IRCICA'da 28 Temmuz'da aralarında Türk Kızılayı'nın da bulunduğu 21 büyük
sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla toplantı düzenlediklerini ve bu kuruluşlar arasında
işbirliği anlaşmasını sağladıklarını kaydeden İhsanoğlu, daha sonra bu kuruluşların bir koordinasyon planı yaptığını ifade etti.
İhsanoğlu, İstanbul'da 17 Ağustos'ta
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İİT İcra Komitesi Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini belirterek, o gün 350 milyon dolar seviyesinde
bağış sağlandığını ilan ettiklerini, ramazan ayının sonunda bu rakamın 500 milyon dolara ulaştığını anlattı.
-''SOMALİ'DE ÇOCUK ÖLÜMÜ ÖNLENMİŞTİR''-
Somali'de gönüllülerin çalışmaya devam ettiğini, sivil toplum kuruluşlarının yardımlarının koordinasyonunu sağladıklarını söyleyen İhsanoğlu, şunları kaydetti:
''Somali'de, 5 Eylül'den itibaren
gıdasızlıktan dolayı çocuk
ölümü önlenmiştir. Bugünkü durum, annelerin, babaların, çocukların sağlık durumlarının daha iyi olduğunu gösteriyor. Fakat bu, ateşin düşmesine benzer. Kriz ateşin düşmesinden ibaret değildir. Ölüm tehlikesinin yok olması demek değildir. Bu, insanlara gıdanın verilmesiyle hayatiyet bulması demektir. Fakat bu gıda ileride dışarıdan gelmeyecektir. Somali halkını ilelebet kimse besleyemez. Somali halkının kendi kendisini beslemesi lazım. Bu acil yardım faslı 2-3 ay daha sürebilir ama o insanların hayatlarını idame ettirmesini sağlamak gerekir. Yani kendi gıdalarını kendilerinin temin etmesi lazım.''
Somali'de tarım ve hayvancılık yapılabilmesi için suyun gerekli olduğunu vurgulayan İhsanoğlu, ''
Acilen kuyuların kazılması lazım. Bu insanların esas bildikleri tarım ve hayvancılıkla yeniden meşgul olmalarını sağlamak gerekir. Yoksa ilelebet kamplarda mülteci olarak yaşamak, dışarıdan gelecek yardımlarla hayatı idame ettirmek mümkün değildir'' diye konuştu.
İİT Enformasyon Direktörü Mehmet Fatih Öke de, Somali'den bu sabah geldiğini, bu ülkedeki krizin beslenme boyutunda büyük ölçüde aşıldığını söyledi.
Somali'de gezdiği bir kampta yalnızca tek bir zayıf çocuk gördüğünü, onun da açlıktan değil hastalıktan zayıf olduğunu öğrendiğini dile getiren Öke, çocukların yanı sıra Somalili anne ve babalarda da aynı sağlıklı ifadeyi gördüğünü belirtti.
Türkiye ile İslam dünyasının yardım kuruluşlarının yardımlarıyla beslenme sorununun halledildiğini, fakat sürekliliğin sağlanması gerektiğini belirten Öke, doktorların da ifadesine göre beslenmeden kaynaklı bebek ölümlerinin olmadığını, hijyenden kaynaklanan nedenlerle hastalıklara rastlandığını kaydetti.
(ÇİĞ-İKZ-SOY-İC)10.09.2011 18:17:57