Tarih merakıyla bilinen
ODTÜ eski rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, M.Ö 700'lerde Hitit Kralı Barrakib'ın
boğa başlı tahtını aslına uygun olarak yaptı ve kurucusu olduğu ODTÜ
Bilim-
Teknoloji Müzesinde sergilemeye başladı.
Prof. Dr. Akbulut, hiç bir araştırmada tahtın aslının bulunamadığından müzedeki tahtın, dünyanın ilk aslına uygun Hitit tahtı olduğunu belirtiyor.
ODTÜ eski Rektörü ve Kimya Bölümü
öğretim Üyesi Prof. Dr. Ural Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yakın tarihten daha çok, milattan önceki yıllarda Sümerler ve Hitit tarihine büyük ilgi duyduğunu dile getirdi. Hitit
krallarına dair belgelerin çok sınırlı olduğunu anlatan Akbulut, bunlardan biri olan M.Ö 730 sıralarında Hitit krallığı yapan Barrakib'i tasvir eden rölyef olduğunu söyledi.
Hitit İmparatorluğu'nun Kral Barrakib döneminden önce parçalanıp
küçük krallıklara dönüştüğünü anlatan Akbulut, Barrakib'i ve kral tahtını tanıtan bir rölyefin
Berlin Müzesi'nde sergilendiğini belirtti.
Çeşitli kaynaklardan Hitit rölyefiyle ilgili bilgilere ulaşılabildiğini dile getiren Akbulut, buna göre rölyefte hükümdarın oturduğu taht ve ayaklarının bastığı küçük taburenin, zengin bezeklerle süslü olduğu ve Asur
mobilya örneklerine göre işlendiğini aktardı. Akbulut, rölyefte kralın öne uzattığı sol elinde, hükümdarlık simgesi lotüs çiçeğinin göründüğünü söyledi.
Milattan önceki dönemde görkemli tahtlara genellikle
Suriye ve
Mısır'da rastlandığını kaydeden Akbulut, gelmiş geçmiş en görkemli tahtın ise Mısır Firavunu Tutankamon'un som altından yapılmış arslan başlı tahtı olduğunu vurguladı.
Hitit krallarının ise bu kadar işlemeli oylamalı bir
tahta sahip olmasının beklenmediğini bildiren Akbulut, Hititlerde el sanatlarının daha mütavazı olduğunu belirtti.
Rektörlük görevinden ayrılır ayrılmaz Kral Barrakib'in tahtını ve rölyefini Berlin Müzesi'ndeki rölyefte gördüğü oymalı süslemeleri aslına uygun şekilde yapmaya başladığını aktaran Akbulut, tahtın yapımında pek çok araştırmacının da görev aldığına işaret etti.
Akbulut, tahtla ilgili şu bilgileri verdi:
''Tahttaki boğa başlarını ve diğer oymaları aslına uygun olarak önce özel bir plastikle yaptım sonra plastik kalıplarını alarak döküm yaptık. Ahşap kısımları atölyede yaptırdık ve tahtın tamamını sergilemeden önce özel tekniklerle eskittik.
Hitit kral tahtları genellikle sade ahşap koltuklara benzer. O dönemde oturulan tek obje kral tahtı olduğu için fazla süsleme yapmamışlar. Halk veya diğer ziyaretçiler zaten kralın huzurunda ayakta dururdu. Tahttaki figürlerin anlamını bilemiyoruz. Süslemelerini yaptığım bu taht diğerlerinden çok süslü'' dedi.
(SME-TNÇ)12.08.2011 11:51:34