Esma
Aygün- Hitit Uygarlığı'nın izlerini yaşatan
Çorum'a davet edilen 7
heykeltıraş, toz, taş ve ses içinde Hititler'in ardından
kentin ilk taş heykellerini yapmak için gece gündüz taş yontuyor.
Çorum Valiliği'nce taş heykelciliğinin ilk örneklerini veren Hitit Medeniyeti'nin mirasına sahip çıkmak amacıyla düzenlenen ''1.
Ulusal Hattuşa Taş Heykel
Sempozyumu'' dolayısıyla Çorum'a farklı kentlerden 7 heykel
sanatçısı davet edildi.
Sanatçılar, kendileri için kentin dışına hazırlanan şantiyelerde, önceden projelendirdikleri eserleri yapmak için gece gündüz var güçleriyle çalışıyorlar.
13 Haziran'da başlayan sempozyuma katılan sanatçıların, çalışmalarını tamamlamak üzere. Eserler, Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi'nin ortak kararı ile kentin belirli yerlerine yerleştirilecek.
Sempozyuma, Çorum'dan heykeltıraş
Serdar Kaynak,
Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden heykeltıraş
Selçuk Yılmaz, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi'nden heykeltıraş Ercan Yılmaz, İstanbul'dan serbest sanatçılar Evriç Kılıç, Serkan
Yüksel, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Ertuğ Atlı, Mimar
Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nden heykeltıraş
Neslihan Pala katılıyor.
-HEYKELLERİN HAM MADDESİ ORTAKÖY'DEN-
Vatandaşların şaşkın bakışları arasında
Kültür Park'ta heykel çalışmalarına devam eden sanatçı Serdar Kaynak, Hititlerin sanat tarihine adını
altın harflerle yazdırmış bir uygarlık olduğunu, yapıtlarında taşı kullanan Hititler'in bıraktıkları eserleri görmek için bugün dünyanın pek çok yerinden insanın Çorum'a geldiğini belirtti.
Sanatçıların yapacakları eserlerin temasını Hitit Medeniyeti'nin oluşturduğunu bildiren Kaynak, her sanatçının özgün üslubuyla yorumlayacağı heykellerin kentin heykel dinamiğini arttırmasını beklediklerini ifade etti.
Ortaköy ilçesinden getirilen
doğal taşın üzerinde çalıştıklarını anlatan Kaynak, heykeltıraşların doğal taşın üzerinde çalışmasının zor olduğunu ancak herkesin aynı ocaktan çıkan taşları yontmak ve şekillendirmek için hız kesmeden çalıştığını kaydetti.
Hititlerin yapılarda, anıtsal ifadelerde taş kullanmayı
tercih ettiğini belirten Kaynak, şöyle devam etti:
''Hititler taşı heykel sanatlarının da yapı malzemesi olarak görmüşler.
İklim olaylarına karşı dayanıklı olduğu için taşı seçmişler. Böylece sonraki kuşaklara yani bizlere bu eserleri bırakabilmişler. Dünyanın her yerinden insanlar, şimdi bu eserleri görmeye geliyor. Bizler göremesek de belki ortaya çıkaracağımız heykeller de yıllar sonrasına kalacak, insanlar o heykellerin önünde hatıra fotoğrafı çektirecek. Kent oluşturulurken altyapı,
mimari gibi planların yanında kentin ruhunu yansıtan ifadelerde yer almalı. Bu aslında uluslararası bir yaklaşımdır. Bu yaklaşıma maalesef hemen erişemiyoruz, zamanla oluyor. Belki de Çorum için doğru zaman bugündür.''
-''HİTİT MEDENİYETİNİN YENİ TAŞ HEYKELLERİ HEYECANLANDIRIYOR''-
Sempozyuma İstanbul'dan katılan heykel sanatçısı Neslihan Pala ise Çorum'a ilk kez geldiğini, taş sesleri ve toza rağmen insanlardan güzel tepkiler aldıklarını söyledi.
Ortaya çıkacak eserler sayesinde insanların yeniden tarihle yüz yüze geleceğini belirten Pala, ''Hem sempozyum hem de bu tema Çorum için çok önemli. Bu topraklar çok değerli, insanlar bunun bilincinde olmayabilir. Yapılan çalışmalar buna dikkat çekmek için. İnsanlar daha önce görmedikleri objelerle karşılaşacaklar. Bu topraklarda Hititler'in ardından yeni taş heykeller yapmak beni heyecanlandırıyor'' dedi.
-''PROJEYE VALİLİĞİN ÖNDERLİK ETMESİ ÖNEMLİ''-
Sanatçılardan Selçuk Yılmaz ise bu tür sempozyumların genellikle üniversite ve belediye destekli düzenlendiğini Çorum'da ise Valiliğin böyle bir projeye önderlik yapmasının önemli olduğunu söyledi.
Yerel yönetimlerin tarihi kültür varlıklarının farkında olmasının dikkat
çekici olduğunu belirten Yılmaz, ''Sempozyum Çorum'da ilk. Ancak daha önemlisi yapılacak heykellerin kentin ilk heykelleri olması çok önemli. Böyle bir medeniyete sahip olan bölgede yöre taşından eserlerimizi yapmamız projeyi çok daha değerli kılıyor'' dedi.
13 Haziran'da başlayan ve 6 Temmuz'daki açık hava sergisiyle sona erecek olan sempozyum, Çorum Valiliği'nin himayesinde, Çorum Belediyesi, Çorum
Ticaret ve
Sanayi Odası ile
sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle düzenleniyor.
(ESM-YÜC-OSM)03.07.2011 11:02:42