Hatay'ın
Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik
Planı tamamlandı. Plan kapsamında Hatay'ın
ürün deseni
haritası çıkarıldı.
Hatay Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Plan Tanıtımı toplantısında konuşan
Vali Mehmet
Celalettin Lekesiz, Hatay'ı
Ortadoğu'nun ve bölgenin tarım ve ticaret merkezi yapmak gibi bir hayalleri olduğunu belirterek, bu nedenle de bundan sonra rastgele ürün ekmenin sona erdiğini söyledi.
Tarım sektörünün profesyonel bir iş olduğunu ve sadece köylülerin uğraş alanı görülmemesi gerektiğini belirten Lekesiz, "Hedefimiz ve hayalimiz; başta Ortadoğu olmak üzere bölgenin tarım merkezi olmaktır. Tarım dilek ve temennilerle yürümez. Tarımın daha iyi olmasını temenni edebilmemiz için profesyonel çalışıp projeler hazırlamalı ve hayata geçirmemiz gerekir. Bizlerde bu
hedef doğrultusunda Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planını hazırladık. Bu planı yapmamızın iki önemli nedeni var. Birincisi dünya pazarının talep ettiği kalitede ve cinste mal üretmek, ikincisi de tarımda kullanacağımız araziden, dünya standartlarına uygun olan hangi üründen daha çok verim elde edebileceğimizi belirlemektir. Bunu da yapmak çok kolay değildir." dedi.
Lekesiz, "Bizler 10 aylık ayağı yere basan sağlam bir veri çalışması ile Hatay'ın 'Ürün Deseni Haritasını' çıkardık. Bu harita ile Hatay'da ekilebilecek 970 ürün belirlendi. Eğer Hatay'ı bölgenin tarım ve ticaret merkezi yapmak gibi bir hayalimiz var ise bundan sonra rastgele ürün ekmek yok. Haritada her bölgenin dünya standartlarındaki en verimli ürünleri yer almaktadır." diye konuştu.
Hatay'da tarımın önemine değinen ve ilde tarıma yönelik yapılan çalışmaları anlatan Lekesiz şöyle konuştu: "Tarım Hatay'da istihdama katkı sağlayan bir sektördür. İldeki arazilerin yarısı tarım alanıdır. 2000 yılında 575 milyon lira olan tarım gelirimiz, 2009'da 2 milyon 532 milyon liraya yükselmiştir. 9 sene içinde yüzde 440'lık bir artış gerçekleştirilmiştir.
Maydanoz, göbekli
hurma, erik, soğan, pazı ve şalgamda
Türkiye birincisiyiz. Bu değerlerimizi iyi kullanmamız gerekir. Türkiye'nin yaş
sebze ve
meyve ihracatının yüzde 24'ünü Hatay'da yapılıyor. 2010 yılında 522 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirildi. Bu değerleri artırmak ve dünya pazarları ile
rekabet edebilir konuma gelmek için; Hatay'ın rüyası olan
Reyhanlı Barajı
ihale edildi.
Dostluk Barajının temelleri atıldı ve Karaçay Barajı bazı problemlere rağmen devam etmektedir. Bu çalışmalarla 1 milyon dönümlük arazinin sulanabilir olması sağlanacak. Planlı, programlı ve projeli çalışmalarla hareket edersek milyon dolarlarla ifade edilen sebze ve meyve ihracatımızı 10 yıl sonra milyar dolar olarak telaffuz edebiliriz."