Balık avlama sezonunun başlamasıyla ''Vira Bismillah'' diyerek denize açılan Karadenizli
balıkçıların denizden getirdikleri
balıklar sofraları süslemeye başladı. Vatandaşlar
balıkçıların avladıkları balıkları tüketmeye başlarken, hangi balığın hangi sezonda yeneceği ve hangi balığın nasıl pişirildiğinde daha lezzetli olacağı konusunda habersizler.
Düzce'nin
Akçakoca ilçesi balıkçı limanında hem balıkçılık hem de işletmecilik yapan Fahrettin
Karaca, yeni sezonun açılmasıyla bolca avlanan palamudun hem kendilerinin hem de vatandaşın yüzünü güldürdüğünü söyledi.
Yeni sezonda yapılan satışlardan memnun olduklarını ifade eden Karaca, ''Ancak avlanan balıkların mevsimsel olarak lezzet farkları var'' dedi.
Ülke sularımızdaki balıkların bazı türlerinin, bütün bir sene boyunca yenebileceğini belirten Karaca, ''bu balıkların mevsimine göre lezzetini bir kat daha artırır'' dedi.
Eylül ayında
sardalye, kılıç lezzetli olduğunu ve palamudun irileştiğini dile getiren Karaca, bu balıkların tava veya ızgara olarak her türlü pişirilmeye elverişli olduğunu belirtti.
Karaca,
Ekim ayında, geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıklarını, bu nedenle bol miktarda balık avlandığını belirterek, ''Bu ayda lüfer tam lezzetini kazanmıştır. İstavrit de yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Bu balıklar hem ızgarada hem de ateşi bol olan tavada yapılabilir'' dedi.
Uskumrunun en iyi zamanının
Kasım ve
Aralık ayı olduğunun altını çizen Karaca, ''Bu aylarda lüfer,
palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır.
Hamsi de yenir, fakat hamsinin asıl zamanı Ocak ayında başlar'' diye konuştu.
-OCAK AYI HAMSİNİN KULAĞINA SU KAÇTIĞI AYDIR''
''Hamsinin kulağına su kaçması''nın, balıkçılar ve vatandaşlar arasında sıkça kullanılan bir deyim olduğunu vurgulayan Karakaş, deyimin ana temasının kar yağdığında denizdeki suyun tamamen soğuması, bu sebeple balığın
soğuk suda korunmak için yağlanması ve yağlı balığın çok daha lezzetli hale gelmesi olduğunu belirtti.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavritin lezzetini koruduğunu, kefal ve hamsi tam yağlı durumda olduğunu ifade eden Karakaş ''Bu ay çinekop, mezgit barbunya, mercan az tutulur ve pahalı olur.
Şubat ayında da aynı balıklar çok lezzetli olur fakat ay sonuna doğru havalar ısındığında balık yağını bırakır eski lezzetinden uzaklaşır'' dedi.
Mart ayı başında kalkan balığının tezgahlarda yerini alarak oldukça lezzetli olduğunu vurgulayan Karakaş, ''Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ciroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar.
Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir'' dedi.
Haziran ayının barbunya, Temmuz ayında ise istavrit'in tavada pişirilmesinin gerektiğini belirten Karakaş,
Ağustos ayında ise sezonun tamamen bittiği ve olta balıkçılarının avladığı çingene palamudu ve levreğin
tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Son olarak her mevsimde balığın yenebileceğini fakat mevsimsel olarak balıkların farklı lezzetlerde olabileceğini vurgulayan Karakaş,''Balığı mevsimine uygun olarak pişirmek gerekir'' dedi
(ÖÜ-AK)16.09.2011 12:20:10