Hacı Bayram Cami ve ek binası, 14
Şubat 2011 tarihinde kutlanacak
Mevlit Kandili'nde
hizmete açılıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hacı Bayram Camii'nin orijinal kısmını, tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkaracak şekilde
restore ederken, 1970'li yıllarda inşa edilen ek binasını da yıkarak, yeniden
modern, geniş ve bütünlük oluşturacak bir şekilde inşa etti. Hacı Bayram Cami ve çevresinde bir süre önce
restorasyon çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi, en büyük çalışmasını Hacı Bayram Cami'nde gerçekleştirdi. Orijinal caminin de yıllar içerisinde gördüğü restorasyonlarda bozulan tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkaran Büyükşehir Belediyesi, sürdürdüğü titiz çalışmasının ardından modern ek binasıyla birlikte camiyi yeniden 14 Şubat'ta Saat 12.00'da öğle namazıyla birlikte ibadete tekrar açılacak. Aynı
akşam Hacı Bayram Camii'nde
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de okutulacak Mevlit TRT'den canlı yayınlanacak.
Hacı Bayram Cami'nde ve çevresinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı
Melih Gökçek, "Burası
inanç turizmi açısından da
Başkent Ankara'nın, merkez haline gelmesini sağlayacak." dedi.
ORJİNAL CAMİ ESKİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞTURULDU
1428 yılında yapılan Hacı Bayram Cami, Hacı Bayram
Veli Hazretleri'nin 1429 yılında
vefat etmesinin ardından, Cami'nin yanındaki
türbeye defnedilmesiyle, buranın önemi daha da artmıştı. Orijinal kısımda da çeşitli yıllarda 5 kez restorasyon gerçekleştirilmiş olduğunu ve tarihi dokunun kısmen bozulduğunu kaydeden Başkan Gökçek, "Büyükşehir Belediyesi olarak, orijinal kısımda da tarihi dokuyu yeniden ortaya çıkarttık" diye konuştu.
"EK BİNA ARTIK, ORJİNAL CAMİYLE BÜTÜNLÜK OLUŞTURUYOR"
Orijinal Cami'ye ek olarak 1970'li yıllarda da eklenti yapıldığını, ancak bu yapılan ek binanın orijinliyle bütünlük oluşturmadığını ve zaman içerisinde bozulduğunu kaydeden Başkan Gökçek, ek binayı yıkarak, yeniden inşa ettiklerini söyledi. Başkan Gökçek, bu bölümde yapılan çalışmalara ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: "Bu ek bina ve ek binanın etrafına meydan görüntüsünü kapatacak şekilde tek katlı tuvaletler, abdesthaneler ve benzeri binalar yapılmış. Bunların hepsini, meydanı açmak ve genişletmek için yıkarak, yerin altına aldık.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izniyle, başında
Anadolu Medeniyetler Müzesi ve Koruma Uygulama Denetim Müdürlüğü personellerinin denetimiyle birlikte ek binanın da yıkımını gerçekleştirdik. Bayan ve erkek abdesthanelerini meydandan kaldırıp, yerin altına aldık. Ayrıca Tuvaletlerden camiye giriş için yerin altında ve Ek binanın altında namazgah oluşturuldu. Bu alt katı da bayanların namaz kılması için tasarladık. Eskiden 100 metrekare olan bu bölüm artık 890 metrekare olarak hizmet verebilecek. Böylece vatandaşlar abdestlerini alıp meydana çıkmadan camiye ve namaz kılma mekanlarına geçiş yapabilecek.
Cuma namazları ve bayram namazlarında yoğunluğa göre burası bölümlere ayrılarak erkeklere de hizmet verebilecek."
KAPASİTESİ ARTIRILDI
Hacı Bayram Cami'nde eskiden ancak bin kişinin namaz kılabildiğini, bu sayının da artırıldığını ve artık kapalı alanda 4 bin 500, açık alanda da 1500 kişinin aynı anda namaz kılabileceğini kaydeden Başkan Gökçek, "Meydan kaplamalarını da namaz kılarken, saf tutuş yönüne göre döşedik. Ayrıca tuvaletlere
özürlü vatandaşlarımızın da ulaşabilmesi için özürlü asansörü hemen ek binanın arkasına yapıldı. Bunun yanında da alt kata ve tuvaletlere inişler için de yürüyen merdivenler yaptık. Hem orijinal caminin hem de ek binanın ısıtma, soğutma, havalandırma ve ses sistemlerini de son teknoloji ile düzenledik" dedi.
14 Şubat Pazartesi gününün, hem Hz. Muhammed'in
doğum günü olan Mevlit Kandili'ne hem de Sevgililer Günü'ne denk geldiğini hatırlatan Başkan Gökçek, "Hacı Bayram Cami'nin bu tarihte açılması da çok anlamlı olacak. O gün yapacağımız güzel bir açılışla, artık tüm vatandaşlarımız namazlarını daha geniş, ferah ve güzel olan bu camimizde kılabilecekler. Ayrıca türbe ziyaretlerini de gerçekleştirebilecekler" diye konuştu.
"ANKARA, İNANÇ TURİZMİNİN MERKEZİ OLACAK"
Daha önce Augustus Tapınağı'na ilişkin de çalışmalar yaptıklarını ve son çalışmayla buranın yıkılmaya yüz tutan duvarlarının güçlendirildiğini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, "Hacı Bayram Cami ve ek binasındaki çalışmalar ve duvarının dayandığı Augustus Tapınağı inanç turizminin merkezinin burası olmasını sağlayacak. Ayrıca bu bölgenin çevresinde bulunan tescilli tarihi binaların da restorasyonlarını tamamladık. Hep birlikte bir bütünlük oluşturarak, tarihe ve inanca ışık tutacak bu yapılar, yeniden hem
yerli hem de yabancıların gözbebeği olacak." diye konuştu.