Samsun Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Şirketi (YEDAŞ)'nin sorumluluk alanı olan 5 ilde görevli 114 güvenlik görevlisinin işine son verildiği öğrenildi. Kendilerine haber verilmeden işten çıkarıldıklarını ileri süren güvenlik görevlileri, işe alınmamaları halinde yargıya başvuracaklarını söyledi. YEDAŞ ise 5 ayrı
firmadan alınan güvenlik hizmetini tek
çatı altına topladıklarını belirterek, ihtiyaç fazlası elemanların uygun işlerde çalıştırılabilmesi için araştırma yaptıklarını açıkladı.
YEDAŞ Genel Müdürlüğü'nün özelleştirilmeden önce Samsun,
Sinop,
Çorum,
Amasya ve Ordu'daki şubelerinde çalışan 114 güvenlik görevlisinin,
özelleştirmenin ardından işten çıkarıldığı belirtildi. 4.5 yıldır
Çarşamba ilçesindeki YEDAŞ'ta çalıştığını dile getiren güvenlik görevlisi Cemalettin Yakan, özelleştirmenin ardından kendilerine haber verilmeden işten çıkarıldıklarını dile getirdi.
İşten çıkarıldıklarını bağlı bulundukları güvenlik şirketinden öğrendiklerini ifade eden Yakan, "2006 yılının aralık ayından itibaren YEDAŞ'ta çalışmaktayım. Özel güvenlik olarak çalışanlar işten çıkarıldı. En azından haber verilmesi gerekiyordu.
Güvenlik şirketini aradık. Onlar da ilişiklerimizin kesildiğini söyledi. Konuyu görüşmek için kurumda muhatap bulamıyoruz. Tahminimiz özelleştirmeden dolayı mağduruz. İşe alınmazsak boşta kalacağız. 15 gün beklememiz söylendi. Süre 15 Nisan'da dolacak. Olumlu bir netice elde edemezsek bir araya gelip toplu
basın açıklaması yapacağız. Gerekli hukuki haklarımızı kullanıp mahkemeye başvuracağız. İş akitini ve kıdem tazminatlarımızı isteyeceğiz. Çoluk çocuk perişan olduk." dedi.
Söz konusu iddialarla ilgili
Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na konuşan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin
Türkoğlu, güvenlik görevlilerinin iddialarının doğru olmadığını vurguladı. Özel güvenlik görevlilerinin kendi personeli olmaması sebebiyle işten çıkarmalarının mümkün olmadığına dikkat çeken Türkoğlu, "5 ildeki şubelerimizde çalışan güvenlik görevlilerini işten atmamız mümkün değil. Çünkü onlar 5 ayrı firma personelidir. Özelleştirme öncesinde 120 güvenlik görevlisi vardı. Bunların 40-50'si de güvenlik haricindeki işlerde çalıştırılıyordu. Özelleştirmeden sonra yeni
ihale yaparak güvenlik görevlilerini tek çatı altında topladık. Üstelik özelleştirme kapsamındaki bir kurum olarak yapılan
sözleşme gereği tek taraflı ve habersiz fesih etme hakkımız bulunmasına rağmen 2 ay öncesinden noter onaylı yazıyı güvenlik şirketlerine göndererek haber verdik. Hatta şirket yöneticileri geldi ve imzaladı. Dolayısıyla ortaya atılan iddialar yersiz ve doğru değildir." şeklinde konuştu.
Kurum olarak 5 ilde 80 özel güvenlik elemanına ihtiyaçları olduğunu açıklayan Türkoğlu, "Uluslararası standartlara (1.78 boyunda, 69-88 kiloları arasında ve psikometrik testten geçmiş ve sağlıklı) ve yasalara uygun yeni bir güvenlik yapısı oluşturduk. Eski çalışanlardan bu kriterlere uygun olanlar işlerine devam edecek, uygun olmayanlara yönelik yapacağımız değerlendirmeler neticesinde ise onları ön göreceğimiz işlerde çalıştırabilmek için planlama yaptık." ifadelerini kullandı.