Kocaeli Valisi Ercan Topaca, ''İki
ülke arasında çok eskiye dayanan bir bağ, ortak bir tarih var. Bunlar da ilişkilerimizin gelişmesinde, ortak refahların artmasında önemli katkılar yapıyor'' dedi.
Kocaeli Valiliği binasındaki tadilat nedeniyle valiliğin geçici olarak bulunduğu
Akçakoca Mahallesi'ndeki Redif Binası'na gelen
Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Jong Kyoung Hong, Vali Topaca ile bir süre görüştü.
Ziyarette konuşan Topaca, Hong'un
işbirliği konularını görüşmek üzere kente geldiğini, ziyarette ise
Güney Koreli yatırımcıların Kocaeli'de ve Türkiye'deki yatırımlarıyla ilgili ortak değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.
Ziyarette sadece yatırımların konuşulmadığını ifade eden Topaca, şöyle konuştu:
''Bildiğiniz gibi iki ülke arasında çok köklü bir kültürel bağ var. Geçmişte bizim askerimiz Güney Kore'ye gitti orada savaştı. İki ülke arasında çok eskiye dayanan bir bağ var. Ortak bir tarih var. Bunlarda bizim ilişkilerimizin gelişmesinde, ortak refahların artmasında önemli katkılar yapıyor. Ben sayın başkonsolosumuza geldikleri için tekrar teşekkür ediyorum.''
Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Jong Kyoung Hong ise, Kocaeli'nin Güney Koreliler için önemli bir olduğunu, çok sayıda Güney Koreli yatırımcının Kocaeli'de bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin Güney Kore'de kardeş ülke olarak görüldüğünü belirten Hong, ''Bir çok şirketimizde burada yatırım yapmak istiyor. Kocaeli bu yüzden Güney Koreliler için çok önemli bir ildir. Burada depremde yaşanılan büyük acıları Güney Koreliler de paylaştılar'' şeklinde konuştu.
Posco şirketinin yakın bir zamanda Kocaeli'de yatırım yapacağını vurgulayan Hong, ''Posco gibi bir çok Güney Koreli şirket Türkiye'de yatırım yapmak için araştırmalar yapıyor. Bunun için bizde Güney Kore Başkonsolosluğu olarak Kocaeli Valiliği'yle iş birliği yaparak hem
ekonomik hem de kültürel ilişkileri kuvvetlendirmek istiyoruz'' sözlerini kaydetti.
Ziyaretin ardından açıklama yapan Topaca, ''Konsolosumuz
kilit personel dedikleri
teknik personelin izinleri konusunda sıkıntılar olduğunu belirtti. Kendisine çalışma izinlerinin
Çalışma Bakanlığı tarafından verildiğini anlattım. oradaki prosedürü anlattım'' dedi.
Mühendislik, mimarlık, doktorluk gibi mesleklerin Türkiye'de
yabancı uyruklu vatandaşlar tarafından yapılmasının zor olduğunu bunun için çalışma iznini almakta zorlandıklarını kaydeden Topaca, ''1950li yıllarda çıkmış yasalarda bu meslekleri sadece Türk vatandaşlar tarafından yapılabiliyor. Yabancıların bu mesleği Türkiye'de yapması da izne tabi tutuluyor. Son dönemde bu izin süreci biraz basitleştirildi'' diye konuştu.
-POSCO'NUN ÇELİK HEDDELEME TESİSİ-
Posco'nun yatırım sürecinde sona yaklaşıldığını kaydeden Topaca şöyle devam etti:
''Posco'nun yatırım süreci sona doğru geliyor. ÇET izinleri
Çevre Bakanlığı tarafından Ankara'dan yürütülüyor. Tahmin ediyorum ki önümüzdeki günlerde süreç sonuçlanacak. Bir problem gözükmüyor. 28 Eylül'de de temel atmayı planlıyorlar.
Temel atma töreni ile ilgili bazı detayları görüştük. Ayrıca Güney Koreli firmaların bizim bu cephanelik mevkisinde yapılacak olan sağlık yatırımı ile ilgilendiklerini söylediler. Tabi bu
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bir çalışma olduğu için bu konudaki ayrıntılı bilgiyi bakanlıktan alabileceklerini kendilerine anlattım. Çünkü daha proje aşamasında olan bir yatırım. Çok ayrıntılı bir bilgimiz olduğunu söyledim. Onun dışında genel olarak yatırım ortamı ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk.''
(AB-FTH-ÖEB)25.08.2011 14:41:17