Ordu'nun
Mesudiye ilçesine bağlı Göçbeyi köyü yıllardır sepetçilik yapıyor. Göçbeyi'ndeki 20'yi yakın haneden 15'inde yaşlılar, gençler, kadınlar ve erkekler kış günlerini yabani fındık dallarından sepet, hey, şelek yaparak geçiriyor.
Göçbeyi köyü muhtarı Ferda Güley, hayvancılık yaparak geçindiklerini; ancak göç etmemek için
ek gelire ihtiyaç duyduklarını söyledi. Güley, "Bu yörede sadece Göçbeyi'nde yoğun oyarak sepetçilik yapımı var. Belki bizim dışımızda bir iki hane daha yapıyor. Biz sepetin birden çok çeşidini yapabiliyoruz. Bir
aile bir kış sezonunda 100 kadar sepet yapabilir. Sepetler 10-15 liradan satılıyor. Bir aileyle bin ile bin 500 lira arasında ek gelir getirir. Göçbeyi'nde her kış bin kadar sepet sele yapılır. Ortama bir sepet iki üç güde yapılır. Ben bu işi babamdan öğrendim." dedi.
Göçbeyi'nde yapılan sepetlerin Ordu-
Giresun-
Sivas ve Erzincan'da alıcı bulduğunu aktaran Güley, "Biz malımızı kendimiz pazarlayamıyoruz, toptancılar gelip alıyor. Biz kendimiz pazarlayabilsek o zaman 30-40 liraya satabiliriz. İstanbul'dan gelen gurbetçiler de bu sepetlere çok ilgi gösteriyor. Genelde erişte saklamak için alıyorlar. Biz boş kalmayalım, kış günlerini değerlendirelim diye bunları yapıyoruz ama daha iyi imkanlar olmasını isteriz. 10 yıl kadar önce köy konağının altının sepet imalatı için kullanılması yönünde kaymakamlık projesi vardı ama arkası gelmedi.
Hayvancılık yeterli değil göç etmemek için ek gelir kaynağına ihtiyacımız var." diye konuştu.