Dış Ekonomik İlişkiler
Kurulu (
DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye'nin sonuçları kısa süreden alınan bir
seçimi gerçekleştirmesinin
demokrasi adına önemli olduğunu belirterek, ''Çok başarılı geçen seçimden sonra heyecanla beklediğimiz
ekonomik ve siyasi meselelerin halledileceği TBMM'nin açılışında beklediğimizi bulamadık.
Anayasa ve ekonomik konuların TBMM'de bir an önce ele alınmasını bekliyoruz'' dedi.
Balıkesir ve
Çanakkale illerini kapsayan
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Kalkınma Kurulu toplantısı, ajansın Balıkesir'deki merkez binasında gerçekleştirildi.
Toplantıya
başkanlık eden Rona Yırcalı, burada yaptığı konuşmada, Kalkınma Kurulu'nun bir önceki toplantısının üzerinden geçen 6 aylık süreçte yeni bir yıla girildiğini ve genel seçimlerin gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Yırcalı, Türkiye'nin 2010 yılını yüzde 9 gibi önemli bir
büyümeyle kapattığını belirterek, şunları kaydetti:
''Seçim sürecine rağmen ekonomide yaşadığımız gelişmeler ülkemiz adına gurur verici. Bugün açıklanan rakamlara göre ise bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11'lik bir büyüme yaşandı.
Sanayi üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre önemli artış var. Ekonomide 2010 yılını, 2008 ve 2009 yılında
kriz yaşayan ülkelere göre iyi bir şekilde geçirdik. 2011'de 135 milyar dolarlık ihracatın gerçekleşeceğini görüyoruz. Bu oran sene başında 120 milyar dolar olarak öngörülüyordu. Tüm olumsuzluklara rağmen önemli bir
sektör olan turizmde 2010 yılını 20 milyon turistle kapattık. Bütün bunların ve ekonomimizdeki büyümenin genel seçimlerin gölgesinde yapıldığını, gerçekleştiğini düşünürsek rakamların önemi ortaya çıkıyor. Bazı eksiklikler ve zorluklar tabi ki var. Bunlar da aşılmayacak zorluklar değil.''
Türkiye'nin sonuçları kısa sürede alınan bir seçimi,
batı ülkelerini özendirecek şekilde gerçekleştirmesinin demokrasi adına önemli olduğunu belirten Yırcalı, ''Çok başarılı geçen seçimden sonra heyecanla beklediğimiz ekonomik ve siyasi meselelerin halledileceği TBMM'nin açılışında beklediğimizi bulamadık. Anayasa ve ekonomik konuların TBMM'de bir an önce ele alınmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Çanakkale
Valisi
Güngör Azim Tuna da Balıkesir ve Çanakkale illerinin bağlı bulunduğu Güney Marmara Kalkınma Ajansının daha iyi yol almasında ve iki ilin belirlediği hedeflere ulaşmasında üniversitelerin lokomotif görevi üstleneceklerini söyledi. Tuna, ''Ajansımız yeni, ilk uygulamalar her zaman sıkıntılı olur. Bundan sonra daha güzel projeler olacağına inanıyorum. Devletten gelen kaynağı artırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Çanakkale ve Balıkesir olarak hedeflerimize ulaşmada iki ilin üniversitesi önemli görevler üstlenecek'' dedi.
GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan da Kalkınma Kurulu'nun Balıkesir ve Çanakkale'deki
genel kurul üyelerinin katıldığı toplantıda, ajansın çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
-SEÇİMLER-
GMKA bünyesinde
hizmet veren Kalkınma Kurulunun başkanlığına Çanakkale 18
Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.
Sedat Laçiner, başkan yardımcılığına Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan seçildi.
Toplantıya, Balıkesir Vali Vekili Selda Dural, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Sanayi Odası Başkanı Ahmet
Kula,
Ticaret Odası Başkanı Mahmut
Yavuz, Balıkesir İl Genel Meclisi Başkanı
Ramazan Bahçavan da katıldı.
(RD-HLK-SEM)01.07.2011 09:11:31