Kuzey Irak'ta petrol
arama ve
üretim alanında faaliyet gösteren Genel Energy International (Genel Intl) ile
İngiltere merkezli Vallares Plc,
birleşme konusunda
anlaşma sağladı.
Genel Energy International'dan yapılan açıklamaya göre, şirketler mutabakatlarını, imzaladıkları sözleşmenin ardından
Londra'da duyurdu. Birleşme süreci tamamlandığında Genel Energy Plc unvanını alması kararlaştırılan şirket, Londra Borsası'na (FTSE 100) kote ilk Türk ortaklı şirket olacak.
Londra Borsası'na kayıtlı Vallares Plc ile yüzde 50-50 olarak gerçekleştirilecek birleşmenin ardından Genel Intl. ortakları ve Vallares Plc,yeni şirkette 130 milyon 632 bin 522'şer adet eşit hisseye sahip olacak.
Birleşme sonucu Genel Energy Plc, toplam
rezerv ve üretim kapasiteleri ile Londra borsasında işlem gören
petrol arama ve üretim şirketleri arasında ilk üç içinde yer alacak.
Genel Intl. Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Sepil konuya ilişkin değerlendirmesinde, birleşme kararı ile sektörde dünya devleri arasına girmek yolunda tarihi ve önemli bir adım atıldığını belirtti.
Sepil, Vallares Plc kurucu ortaklarından ve enerji sektörünün önde gelen isimlerinden Tony Hayward'ın Genel Energy Plc şirketinin liderliğini üstlendiğini kaydederek, Hayward'ın liderliğinin ve diğer Vallares kurucu ortaklarının, şirketin global enerji şirketine dönüşmesi hedefinin teminatı olarak görüldüğünü vurguladı.
Yeni kurulacak şirketin operasyonlarının Ankara'dan yürütüleceğini ifade eden Sepil, birleşme sonucu sağlanan mali kaynakla mevcut yatırımlara hız verileceğini, ayrıca yeni satın almalar yoluyla şirketin güçlü bir şekilde büyümesinin amaçlandığını bildirdi.
Açıklamaya göre Genel Intl., dünya klasmanında yer alan 2 üretim sahasına ve 4 adet potansiyeli yüksek arama lisansına sahip. Bu sahalarda, Genel Intl'ın hissesine karşılık gelen kanıtlanmış petrol rezervi 356 milyon varil. Bu hacim, muhtemel rezervler ile beraber 1,4 milyar varil petrol eşdeğeri rezerv toplamına ulaşırken, Genel Intl.'ın ortak olduğu sahalarının toplam üretim kapasitesi bugün itibariyle 155,000 varil/gün'dür. Bu üretim,
Kerkük-Yumurtalık
boru hattı (ITP) üzerinden
Türkiye ve dünya pazarlarına taşınabilecek.
(HÜL-ŞAY-NİF)07.09.2011 11:41:36