Kayseri'de lise öğrencileri, klorofil içeren bitkilerle alkolü karıştırıp güneş enerjisinden faydalanarak elektrik enerjisi üretti.
Kurdukları düzenek sayesinde 12 voltluk elektrik enerjisi üretebilen
genç mucitler, düzeneğin ebatlarının büyümesi halinde, elde edilecek elektrik enerjisinin de artacağını belirtti. Üretilen enerji, özellikle son yıllarda çok fazla dillendirilen elektrikli araçlarda kullanılabilecek.
Kayseri Mustafa Eminoğlu
Anadolu Lisesi öğrencilerinden Mehmet Ozan Özceviz ile
Halit Çetin, güneş ve bitkiden yararlanarak geliştirdikleri elektrik üreten panel sayesinde, TÜBİTAK'ın 'Ortaöğretim Öğrencileri Arası
Araştırma Projeleri Yarışması'nda finale kalarak, fizik dalında
Türkiye 2.'si oldu.
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Mehmet Ozan Özceviz, bitkideki fotosentezi
taklit ederek yola çıktıklarını anlattı. Özceviz, "Günümüzde kullanılan petrol,
doğalgaz mutlaka bir gün bitecek ve geleceğin en önemli enerji kaynağı güneş olacak. Gelecekte kullanabileceğimiz enerji güneş paneli olacak. Biz de düşük maliyetli ve doğal yollarla yapılan bir panel yaptık. Bitmez enerji kaynağı olan güneşten faydalanarak, yeşil yapraklı bitkilerdeki klorofil pigmentine düşen ışıkla, elektronların hareketi sağlanarak akım elde edilmesiyle güneş yapımı paneli sağladık." dedi.
Şu anda yaptıkları panelin 12 volt gücünde olduğunu dile getiren Halit Çetin ise bu enerji sayesinde laptopun çalışabileceğini söyledi.
Panelin ebatlarının artmasıyla üretilen elektrik enerjisinin de artacağına dikkat çeken Çetin, şöyle dedi: "Çatıya uygulanabilecek bir panel yapılabilir ve ne kadar panel büyürse o kadar voltaj artar. Klorofil içeren herhangi bir bitkiyi alkolle çalkalıyoruz ve elde edilen klorofilli su süzülerek pigment maddesini alıp bakır ve çinkolar yardımıyla akım üretmeye çalıştık."