Mürsel Çetin -
Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KSO üyesi firmalar arasında yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, iş adamlarının yaklaşık yüzde 74'ünün firmalarının geleceğine olumlu baktıklarını, yeni yatırım yapmayı planlayanların oranının ise yüzde 55 olduğunu bildirdi.
Büyükhelvacıgil, AA muhabirine, KSO üyesi olan firmaların içinde bulunduğu koşulları, sorunları, beklenti ve öngörüleri tespit edebilmek amacıyla her yıl yapılan ''Ekonomik Sosyal Durum ve 2011 Yılı İkinci Yarı Beklenti
Araştırması'' sonuçlarını değerlendirdi.
Araştırma sonuçlarına göre, iş adamlarının yüzde 74.3'ünün firmalarının geleceğine olumlu baktıklarını anımsatan Büyükhelvacıgil, 2011 yılının ilk yarısının firmaları açısından olumlu geçtiğini belirtenlerin oranının ise yüzde 65.2 olduğunu söyledi.
Büyükhelvacıgil, bir önceki yılın ilk yarısı ile kıyaslandığında, 2011 yılının ilk yarısında
üretim miktarlarının arttığını belirten firmaların oranının yüzde 52, kapasite kullanım oranlarının arttığını belirten işletmelerin oranının ise yüzde 43 olduğu ifadelerine yer verdi.
''Firmaların yüzde 51.4'ü satışlarının arttığını belirtmekte, yüzde 32,1'i ise bir değişme olmadığını ifade etmektedir'' diyen Büyükhelvacıgil, ''Ayrıca firmalarımızın yüzde 48,6'sı önümüzdeki yılda satışlarda düşüş veya artış beklememekte, yüzde 33'ü ise satışlarda artış beklediğini ifade etmektedir. Çalışan sayısı artan firmaların oranı ise yaklaşık yüzde 36'' diye konuştu.
-EN ÇOK KARŞILAŞILAN SORUNLAR-
Konya'nın Türkiye'nin toplam sanayi üretiminin yüzde 4'ünü gerçekleştirilen bir sanayi şehri olduğunu hatırlatan Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:
''Konya Sanayi Odası olarak, üyelerimiz arasından seçtiğimiz örneklem firmalarla yaptığımız 'Ekonomik Sosyal Durum ve 2011 Yılı İkinci Yarı Beklenti Araştırması'na göre; 2011 yılının birinci yarısı firmalarımızın yüzde 65.2'si açısından olumlu geçmiştir. Firmalarımızın en çok sıkıntı ile karşılaştığı ilk üç alan; nitelikli
eleman, nakit sıkıntısı ve girdi maliyetlerindeki artıştır. Özellikle
hammadde fiyatlarındaki artış firmaların
rekabet gücünü olumsuz yönde etkilemektedir.''
Büyükhelvacıgil, araştırmaya katılan firmaların yüzde 73.4'ünün ilk 6 aylık dönemde ekonominin genel durumunu iyi olarak değerlendirdiklerini vurguladı.
-KÜRESEL KRİZ İŞADAMLARININ TECRÜBESİNİ ARTIRDI-
Araştırma sonuçlarına göre, 2008 yılında başlayan ve dünya ekonomisinde etkileri halen devam eden ABD kaynaklı küresel
krizin Konyalı iş adamlarının bazı konularda tecrübesini de artırdığını anlatan Büyükhelvacıgil, şöyle devam etti:
''Buna göre; '2008 krizinin firmanıza hangi konularda olumlu etkileri oldu?' sorusuna iş adamları 'Maliyetlerin azaltılması gereği, dış
pazarlara açılma gerekliliği, yeni pazar arayışları, öz kaynakları,
Ar-Ge ve inovasyonun öneminin anlaşılması' şeklinde
cevap verdi.''
(MRS-NİF)15.09.2011 11:46:30