- 31.12.2010 -
AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı ve
Gaziantep Milletvekili Fatma
Şahin, AK Parti iktidarı öncesinde
özürlülerle ilgili bir
yasanın dahi olmadığını ifade ederek, ''2003 yılında çıkardığımız Özürlüler Yasası, engelliler için çok önemli bir başlangıçtır'' dedi.
Şahin, ''Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi'' kapsamında, Gaziantep
Valiliği ve
Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından
SODES destekli düzenlenen 50 özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odasının hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törenin açılışında yaptığı konuşmada, hükümet olarak göreve geldikleri günden beri, engellilere de en iyi hizmeti vermek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir anlayışa sahip olduklarını dile getiren Şahin, şöyle konuştu:
''Önce insan diye çıktığımız yolda,
yönetim felsefemiz 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' oldu. Özürlüleri, sağlamı, genci, yaşlısı kısacası
toplumum bütün kesimlerini kucaklayacak şekilde yola çıktık. Milletin kaderi ile kendi kaderimizi örtüştürdük. Milletin sorununu kendi sorunumuz olarak gördük. Milletin kaderi ile kendi kaderini örtüştürdüğün zaman, en dezavantajlı grup dediğimiz özürlülerin, bu ülkede adı yoktu.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, özürlülerle ilgili bir yasa dahi çıkarılmamıştı. 2003 yılında, Özürlüler Yasası'nı çıkardık. Bu çok önemli bir başlangıçtır.
O sırada,
Avrupa Birliği'nden (AB) gelen bir
heyet, Ankara'yı, İstanbul'u dolaşırken, dönmüş bizim heyetteki arkadaşlara, 'Sizin hiç özürlünüz yok mu? Ne kadar güzel bir toplum, hiç özürlü göremiyoruz' demiş. Özürlü hiç sokağa çıkmıyor, insan yerine konmuyordu. Özürlü çocuklar eve hapsediliyor ve yok sayılıyordu. Oysa hepimiz her an özürlü olabiliriz. Bugün sağlam olan bir insanın, yarın engelli olmayacağına dair hiçbir garantisi yok. Empati yaptığınız zaman, özürlünün temel hakkının, insan hakkı olduğunu görürüz. Önce koruyucu, önleyici tedbirler almamız, özürlülüğü azaltacak ortamlar hazırlamamız gerekiyordu. Eğer bu oluyorsa, önlenemiyorsa da onun bir insan olduğunu unutmamamız gerekiyordu. İşte bu anlamda, 2003 yılında çıkardığımız Özürlüler Yasası çok önemli bir başlangıçtır.''
-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE POZİTİF AYRIMCILIK-
Şahin,
Anayasa değişikliği ile engellilere yönelik pozitif ayrımcılık yaptıklarına ve bu konuda çok önemli bir yasal düzenlemeyi de hayata geçirdiklerine işaret etti.
Şahin, engellilere yapılacak en önemli desteğin
finans kaynaklarını güçlendirmek ve onları pozitif ayrımcılıkla güçlendirmek olduğunu bildiklerine dikkati çekerek, şunları dile getirdi:
''
Anayasa değişikliği ile özürlülerimize pozitif ayrımcılık yapılması sağlandı. Artık hiçbir engelimiz yok. Biz geldiğimizde özürlü maaşı 24 TL idi, şimdi 300 TL oldu. 362 bin kişi özürlü maaşı alıyordu, bu sayı 495 bine yükseltildi. Özürlünün en büyük sorunu istihdamdı. Başbakanımızın Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığına talimatı ile 2011 yılında, özürlünün istihdam sorunu çözülebilecek şekilde, kamu personelinde koyduğumuz rakamların dışına çıkarıldı.
Ne kadar özürlü varsa istihdam edilmesi talimatı verildi. Şu ana kadar 10 bin özürlümüzün sayısı 26 bine çıkartıldı. Memur olarak ise 6 bin idi şimdi 14 bine yükseltildi. Özürlülere eğitim veren okullarımızın sayısı 104 idi, şu anda bin 686'ya çıkartıldı.
Engellilere ödenen para 245 TL idi, 432 TL'ye çıkartıldı. Özürlü olmak zaten çok zor bir şey. Özürlüye bakmak o kadar zor bir şey ki. Özürlü annesi olarak o zaten yeterince zor bir sınav veriyor. Bizim sosyal devlet olarak onun yükünü hafifletmemiz gerekiyor. İşte Başbakanımızın ufku, vizyonu cesareti ve bütün dezavantajlı gurupları avantajlı hale dönüştürecek iradesi bizi bugünlere getirdi.''
Fatma Şahin, özel eğitim sınıflarının düzenlenmesine emeği geçenlere de teşekkür etti.
-VALİ SÜLEYMAN KAMÇI-
Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da engellilerin sorunlarının, toplumun ortak sorunu olduğunu dile getirdi.
Kamçı, engellilerin hayatının kolaylaştırılması için gerekenlerin yapılmasının önemine değinerek, bu anlamda eğitimin hayati öneme sahip olduğunu ve her sağlıklı insanın bir engelli adayı olduğunu ifade etti.
Eğitime yapılan yatırımın en hayırlı ve en önemli yatırım olduğunu, Gaziantep'in eğitimde hak ettiği yeri alabilmesi için hayırseverlerin de desteği ile çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Kamçı, engelli insanların da eğitiminin çok önemli olduğuna işaret etti.
Gaziantep İl
Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin de özel eğitime ihtiyaç duyanların bu eğitimi almasının önemine değinerek, bu konuda herkesin sorumluğu olduğunu anlattı.
Serin, toplumun yüzde 13'ünün engelli bireylerden oluştuğunu, engellilerin de eğitim hakkından yararlanmasının anayasal bir hak olduğunu, Gaziantep'te 9 okulda özel eğitim verildiğini kaydetti.
Daha sonra projeye ilişkin katılımcılara
tanıtım filmi izletildi. Dereceye giren engelli sporculara ödüllerinin verilmesi sonrasında ise 50 özel eğitim sınıfının temsili açılışı yapıldı ve katılımcılar sınıfları gezdi.
Açılış törenine, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Mehmet Sarı ve
Mehmet Erdoğan, Emniyet Müdürü Süleyman
Oğuz, İl Genel Meclisi Başkanı Ömer Nasuhi Güleç, Gaziantep
Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Gaziantep ZİHİNDER Başkanı Ketayün Büyükbeşe ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.
(ŞMÖ-MRT-ARD)31.12.2010 17:03:07