Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde Uluslararası FSC Sertifikasyon sistemi kapsamında Daday Orman
İşletmesi tarafından orman köylüsüne verilen eğitimlerin ilk etabı düzenlenen
sertifika ve
yemin töreniyle sona erdi.
Dünyada ormanlardan daha kaliteli ve verimli şekilde faydalanılmasının yanı sıra çalışanlar için iş güvenliğinin ön planda tutulduğu FSC Orman Yönetimi Sertifikasyonu çalışmaları kapsamında Daday Orman İşletme Müdürlüğü koordinesinde yürütülen eğitimlerin ilk etabı tamamlandı. Daday'ın Ballıdağ Soğucaova
bölgesinde devam eden eğitimlerde Sarpun, Boyalca, Kızsini, Kavakkayla ve Dereköy köylerinde yaşayan 150 kişiye, sertifikaları verildi.
Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet
Sırrı Beşel'in yanı sıra çok sayıda orman görevlisi ve köylünün katıldığı törende eğitimlere katılan köylüler, hazırlanan yemin metnini birlikte okuyarak sertifikalarını aldı.
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Osman Engin tarafından verilen eğitimlerde, sertifikasyon sürecinde ormanda çalışan kişilerin doğru
üretim tekniklerinin uygulaması
işgücü kurallarının uygulanması gibi konuların anlatıldığı bildirildi.
Ormanda çalışan kişilerin eğitilerek
ekonomik ve sosyal gelişmesini, orman varlıklarının korunmasını, doğru
makine ve ekipman kullanılarak işgücü ve verimin artırılmasının amaçlandığı eğitimlerde, orman köylüsüne önemli hayati bilgiler verildi. Dünyada en tehlikeli, en zor ve en kirli işler alanında madencilik, inşaat ve ormancılık sektörünün geldiğini belirten uzmanlar, orman varlığının sürdürülebilmesi ile iş güvenliği konusunun önemine değindiler.
Daday Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan sertifika töreninin açılış konuşmasını yapan İşletme Müdürü Bahri Durmaz, orman varlığının ve iş güvenliğinin önemine değindi.
Sertifika töreninde konuşan Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, eğitimlerde tüm ormanların
yaşam alanı ve
temizlik gibi geniş kapsamlı ele alınacağını söyledi. Yaklaşık 500 kişinin eğitim alacağını ifade eden Beşel, sertifika sürecinde ilk
yardım eğitimi, güvenlik kurallarının yer aldığını belirterek, eğitimlerde alınan bilgilerin
denetleme ile sınırlı kalmamasını, yılın 12 ayında 365 gününde sanki biri bizi gözetliyor mantığıyla devam etmesi gerektiğini söyledi.
Daday'da gerçekleştirilen törende son olarak
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Osman
Ergün, orman köylüsünün dikkat etmesi gereken kuralları anlattı.
Eğitimlere katılan 5 köy temsilcilerinin katıldığı yarışmalarla renklenen törende katılımcı orman köylüsüne sertifikaları verildi. Orman köylülerinin eğitimler sonrası hep birlikte yaptığı yemin şöyle:
''Aileme sağ salim döneceğime, kendi güvenliğime ve arkadaşlarımın güvenliğine dikkat edeceğime, orman ekosistemine zarar vermeden orman ürünlerine en fazla değeri kazandıracağıma söz veriyorum.''
(İS-ARF)21.06.2011 18:17:11