Kerem Kocalar -
Mersin Teknoparkı, bünyesindeki ABD ve
Almanya gibi
yurt dışından firmaların da bulunduğu girişimcilerinin arasına yenilerini katmak için ''Yeni fikriniz varsa, gelin destekleyelim'' çağrısında bulundu.
Mersin
Valisi ve Mersin Teknoparkı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında
hizmet vermeye başlayan kurumun, gelinen süreçte çok önemli projeleri hayata geçiren bir merkez haline geldiğini söyledi.
60 ofisin bulunduğu teknoparkta bilişimden tıpa, tasarımdan
gıda teknolojisine kadar çok geniş yelpazedeki
sektör temsilcilerine kucak açtıklarını anlatan Güzeloğlu, mevcut durumda ofislerden yüzde 80'inin faaliyet gösterdiği kurumda Türkiye'nin farklı noktalarından girişimcileri çektiklerini, hatta Almanya ve ABD'den de fikir sahiplerini desteklemeye başladıklarını vurgulayarak, ''Biz öncelikle
yerli fikirleri desteklemek istiyoruz. O yüzden
genç girişimcilere kapımız sonuna kadar açık'' dedi.
Her geçen gün yeni girişimcilerin teknoparktaki yerini alabilmek için başvuruda bulunduğunu, ancak fikrin geliştirilebilir ve Türkiye'ye yeni kazanımlar sağlayabilmesi adına çok titiz seçimler yaptıklarını bildiren Güzeloğlu, ''Fikri olan gelsin, destekleyelim. Teknoparkların amacı, ARGE ve inovasyonu geliştirmektir. Bu yüzden eski köye yeni adet getirin ve fikirlerinizi gelip bizimle paylaşın diyoruz. Ülkemizin gelişimine hız katabilmek adına, bu çalışmalar çok önemli'' diye konuştu.
-TEKNOPARKIN AVANTAJLARI-
Vali Güzeloğlu, teknoparkta faaliyet gösterecek girişimcilere çok ciddi desteklerin olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
''Teknoparklarda şirket kuran ve yatırım yapanların gerçekleştirdikleri faaliyetlerden elde ettikleri kazançlar,
2023 yılına kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna tutulacaktır. Ayrıca burada faaliyet gösteren firmaların
personel giderleri de aynı şekilde gelir vergisinden muaf oluyor. Teknoparktaki firmalar, ürettikleri mal ve hizmet satışı için katma değer vergisinden de muaf tutulmaktadır.
Teknoparklarda çalıştırılacak personellere yönelik de çeşitli seçenekler vardır. Örneğin,
yabancı sermaye mevzuatı çerçevesinde yabancı uyruklu
yönetici ve yetişmiş, vasıflı ARGE personelleri buralarda çalıştırılabilir.
Elektrik ve
yakıt vergiden muaf olduğundan firmalar,
ucuz enerji kullanımı gibi çok önemli bir avantaj yakalar. Türkiye'den teknoparka yapılan satışlar ihracat sayıldığından, bölgedeki yerleşik firmalar ARGE faaliyetleri için gerekli
hammadde, ara malı ve yatırım mallarını Türkiye'den ihracat fiyatına KDV'siz alabilirler.''
Gümrük hattı dışında sayılan serbest bölgelerde yurt dışından getirilen
makine, teçhizat, yatırım malları için gümrük vergisi, diğer vergiler ve fon ödenmesi yapılmadığına işaret eden Güzeloğlu, bu avantajların tümünden teknoparkta faaliyet gösteren girişimcilerin yararlanabildiğini vurguladı.
Teknoparkların akademik
kariyer yapanlar için de avantajlar sağladığına işaret eden Güzeloğlu, ''Teknoparkta görevlendirilen
öğretim üyelerinin elde edecekleri gelirler üniversite
döner sermaye kapsamı dışında tutulur. Öğretim elemanları üniversite
yönetim kurulunun izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler. Dolayısıyla özellikle hocalarımız için çok büyük katkı yaratan bir kurumdur'' diye konuştu.
(KRM-ST-ERS-ECN)27.08.2011 11:00:18